Categorieën
BTW

BTW aangifte ondernemers doen

Bij het btw-nummer ontvang je ook “een uitnodiging tot het doen van aangifte”. Je moet deze btw-aangifte op tijd invullen en opsturen om een boete te voorkomen.

Ook als je in de eerste periode nog geen omzet hebt moet je BTW aangifte doen, dit is dan een zogenaamde nul-aangifte.

Afhankelijk van het type bedrijf en de hoogte van je omzet bepaalt de Belastingdienst hoe vaak je aangifte voor de omzetbelasting moet doen: per maand, kwartaal of jaar.

Zo bereken je zelf je btw-aangifte

  • Houd een duidelijk overzicht bij van de facturen die je ontvangt en verstuurt.
  • Houd bij hoeveel btw je ontvangt en betaalt. Registreer de verschillende btw-tarieven apart.
  • Bereken hoeveel btw je in totaal hebt betaald en hoeveel btw je in totaal hebt ontvangen.
  • Heb je meer btw ontvangen dan je hebt betaald? Dan moet je het verschil afdragen aan de Belastingdienst.

Doe op tijd en correct aangifte. En betaal op tijd, zo voorkom je boetes. Maak je een foutje bij de aangifte? Corrigeer dit dan zo snel mogelijk via een suppletie-aangifte! Is de correctie minder dan € 1.000 dan mag je dit op je eerst volgende aangifte verrekenen.

Let op: BTW over eten en drinken in de horeca is niet aftrekbaar!

Per kwartaal of maand aangifte doen?

De meeste ZZPers moeten per kwartaal BTW-aangifte doen. Je krijgt hier officieel bericht van nadat je je hebt aangemeld bij de belastingdienst (wat automatisch gebeurt na inschrijving bij de KvK).

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Wanneer je per kwartaal meer dan € 15.000 BTW betaalt kom je op maandaangifte;
  • Wanneer je per jaar minder dan € 1.883 BTW betaalt kun je verzoeken om 1x per jaar aangifte te doen

De BTW-alert App

Er is een speciale app van de belastingdienst, de BTW-Alert app die je waarschuwt als je aangifte moet doen en een overzicht geeft van alle aangiftetijdvakken. Handig om te downloaden, maar je kunt het natuurlijk zelf ook in je agenda zetten.

Factuurstelsel of kasstelsel

Let goed op wanneer je ontvangen BTW moet afdragen. In principe moet dit direct wanneer je een factuur uitreikt aan een ontvanger, ook al wordt deze pas (een kwartaal later) betaald. Wanneer je voornamelijk goederen of diensten levert aan particulieren mag je gebruik maken van het kasstelsel, waarbij je de BTW pas afdraagt als je die ontvangen hebt. 

Kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling is een interessante regeling voor startende ZZP’ers en iedere ZZP’er die weinig BTW betaalt. Lees hier meer over de kleineondernemersregeling voor ZZP’ers.