Categorieën
Personal Branding

5 tips voor meer zichtbaarheid en klanten via LinkedIn

Wil je meer klanten aantrekken via LinkedIn? Dan kom je er niet met alleen een goed LinkedIn profiel. Het is belangrijk dat je consistent zichtbaar bent met waardevolle content.

Dit zorgt ervoor dat je top-of-mind wordt bij jouw connecties en opvalt bij potentiële klanten. In dit blog 5 praktische tips die je hierbij helpen.

1. Zet de problemen van je klant centraal in je berichten

De meeste mensen hebben in de loop van de jaren een divers LinkedIn netwerk opgebouwd. Vaak maken (oud-)collega’s, familie, vrienden en klanten er onderdeel vanuit. Dat kan verwarrend zijn als je content gaat delen. Want wat is voor wie interessant? Het goeie nieuws is dat je maar voor één groep echt relevant hoeft te zijn; je (potentiële) klanten. Je bent er niet om indruk te maken op je buurvrouw of je conculega’s met wie je gelinkt bent. Ga in je berichten in op de pijnpunten van je doelgroep. Deel inzichten waardoor jouw ideale klanten nieuwsgierig worden naar wat jij te bieden hebt.

2. Gebruik de taal van je doelgroep

Je doelgroep bestaat uit duizenden individuen. Mensen die net als jij gewone mensentaal spreken. Zij zeggen dingen op hun manier. Jouw wereld is niet hetzelfde als de wereld van je klant. Die gap wil je wel overbruggen. Dat doe je door woorden en beelden te gebruiken die jouw doelgroep begrijpt. Dat kan best een uitdaging zijn.

Hoe je dat oplost? Simpelweg door letterlijk te noteren wat jouw klanten en prospects zeggen. Wat vragen ze tijdens presentaties, in gesprekken, in online forums? Wat willen ze weten in een offerte traject? Noteer het en gebruik hen woorden letterlijk in je content.

3. Maak het persoonlijk

Persoonlijk worden op een zakelijk platform als LinkedIn? Kan dat wel? Jazeker. Je connecties zijn mensen van vlees en bloed. Ze vinden het leuk om te zien wat er bij jou achter de schermen gebeurt. Om te lezen welke lessen jij hebt geleerd. Of hoe jij tegen zaken in je vakgebied aankijkt. Zeggen hoe je je koffie drinkt is niet zo relevant. Maar door wat je doet en hebt meegemaakt te verbinden met je rol als ondernemer, wordt het relevant en is het persoonlijk. Zo leren mensen de persoon achter je bedrijf kennen en trek je makkelijker klanten aan die bij je passen.

4. Reageer op profiel bezoeken

Iemand bezoekt je profiel. Soms per ongeluk. Soms met een reden. Check het. Vaak hoor ik mensen zeggen ‘als ze iets van me willen, dan mailen ze me wel’. Zo is het niet. Iemand wordt weer afgeleid, aarzelt nog een beetje of heeft een vraag maar stelt die toch net niet.

Kijk dagelijks wie jouw profiel bezoeken. Is het een eerste graads connectie? Stuur even een berichtje en stel de vraag of je ergens mee kunt helpen. Is het een tweede graads connectie? Kijk dan eens of je die persoon graag in je netwerk wilt hebben. Nodig hem of haar uit met een persoonlijk bericht en vraag in een volgende mail of je hem of haar ergens mee van dienst kan zijn.

5. Zorg voor een LinkedIn routine

Het aantal berichten dat dagelijks op LinkedIn wordt geplaatst, is enorm gegroeid. Het voelt soms best overweldigend, die enorme stroom aan content. “Wat moet ik met die brei? Wat doe ik hier ook alweer?” Het helpt als je routine opbouwt in je activiteiten op LinkedIn.

Scrol bijvoorbeeld dagelijks 15 minuten door je tijdslijn en reageer op een of twee berichten die je relevant vindt. Check wie je profiel hebben bekeken en nodig eventueel nieuwe mensen uit om te linken. Naast een dagelijkse routine helpt het om wekelijks tijd te blokken in je agenda om content te maken. Dat is effectiever dan iedere post ‘on the spot’ te bedenken. Wil je weten wat er nog meer onderdeel kan zijn van jouw routine? Download dan de gratis LinkedIn Routine Checklist hier.

Met welke tip)(s) ga jij aan de slag? Eén ding is zeker. Pas je deze 5 tips een paar weken lang toe op LinkedIn, dan komen er zeker meer potentiële klanten op je pad. Succes!

Dit blog is een bijdrage van Anneke van der Voort van PRminded.  Als LinkedIn expert helpt Anneke ondernemers zich onderscheidend te profileren en klanten aan te trekken via LinkedIn. Stuur Anneke gerust een LinkedIn connectie verzoek via deze link.

(Foto: Wijnand Geuze)