Categorieën
KVK

Inschrijven bij de KvK als ZZP’er

inschrijven bij de KVK als ZZP'er

Als ZZP’er ben je meestal verplicht om je onderneming in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je inschrijving is zo geregeld en je kunt dit thuis online voorbereiden.

Wanneer inschrijven bij de KVK

Dit doe je binnen één week voor of nadat je bent gestart als ZZP’er. Je kunt jezelf ook al eerder, tot 3 maanden voordat je daadwerkelijk start inschrijven bij de KVK.

Sommige ZZP’ers twijfelen of ze zich moeten inschrijven. Bijvoorbeeld omdat ze maar af en toe een opdracht hebben. Je kunt er meestal vanuit gaan dat als je ondernemer voor de BTW bent, je je ook moet inschrijven bij de KVK.

De volgende criteria worden gehanteerd door de KVK:

  • Je levert goederen of diensten;
  • Voor je diensten of goederen vraag je een marktconforme vergoeding;
  • Je neemt deel aan het economisch verkeer, je werk en opdrachten zijn dus meer dan hobby-matig of alleen in vrienden/ familiekring.

Verder moet je investeringen doen in je bedrijf, zelfstandig je werk uitvoeren en meer dan 1 opdrachtgever per jaar hebben. Twijfel je of je je moet inschrijven, neem dan contact op met de Kamer van Koophandel.

Wanneer je geen inschrijfplicht hebt maar wel ‘onderneemt’ kun je eventuele inkomsten die je hebt opgeven als ‘inkomsten uit overige arbeid’ bij je belastingaangifte.

Hoe schrijf je je in bij de KVK

Je inschrijving bereid je voor door online het inschrijfformulier in te vullen dat bij jouw rechtsvorm en situatie past. Na het invullen kun je direct een afspraak maken bij een KVK kantoor om je inschrijving af te ronden en je te legitimeren bij een kamer medewerker. Je registratie wordt dan ook gecontroleerd en getoetst op de voorwaarden voor inschrijving.

Richt je een rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv of stichting) op? Dan regelt de notaris jouw inschrijving.

Wil je geen ongewenste reclame ontvangen? Dit regel je direct wanneer je je onderneming inschrijft. Vanaf 1 juli 2021 wordt het privé-adres van de eigenaar van een eenmanszaak niet langer meer weergegeven op het KVK uittreksel.

Inschrijven KVK als minderjarige

Er is in in principe geen minimumleeftijd om bij de KVK ingeschreven te staan, echter onder de 18 jaar moet het ouderlijk gezag meetekenen om de inschrijving te kunnen voltooien en voor iedere zakelijke beslissing/ rechtshandeling. Denk hierbij aan het afsluiten van een (huur)contract, mobiel abonnement of het aangaan van een geldlening.

Je kunt eventueel een van je ouders direct als gevolmachtigde van de onderneming inschrijven zodat zij aantoonbaar op het KVK uittreksel staan vermeld als gerechtigd persoon en tekeningsbevoegd zijn.

Als je 16 of 17 bent kun je een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Hiermee krijg je dezelfde rechten als iemand van 18 jaar of ouder en hoef je niet steeds je ouders om toestemming te vragen. Dit is echter niet goedkoop, de kosten hiervan liggen tussen de € 1.000 en € 1.500.

De inkomsten die je hebt als minderjarige hebben geen invloed op de kinderbijslag (zoals in het verleden wel het geval was).

Wijzigen gegevens bij de KVK

Wil je je gegevens van je eenmanszaak inzien en/of wijzigen? Dit kan eenvoudig via de website van de KVK. Met je DigiD kun je inloggen op ‘Mijn eenmanszaak’ en de meeste gegevens online wijzigen.

Je eigen KvK-nummer

Bij de Kamer van Koophandel ontvang je direct het 8-cijferige KvK nummer waarmee je ingeschreven staat in het Handelsregister. Je moet je KvK-nummer vermelden op alle bedrijfscorrespondentie: je website, e-mails, brieven, offertes, contracten, facturen en brochures (behalve op reclamebrochures).

Je KVK nummer toont aan dat je officieel een bedrijf bent en heb je bijvoorbeeld nodig om zakelijke aankopen te doen, een bankrekening te openen en wanneer je een zakelijke overeenkomst aangaat.

Na je inschrijving geeft de KVK je gegevens door aan de belastingdienst en ontvang je binnen 2 weken je BTW-nummer. Deze hoef je dus apart aan te vragen.

Meerdere eenmanszaken?

Het is niet mogelijk om meerdere eenmanszaken op te richten. Heb je meerdere activiteiten dan kun je die apart benoemen bij je inschrijving of in een later stadium toevoegen zodat deze op een uittreksel van je bedrijf zichtbaar zijn.

Ook kun je meerdere handelsnamen registreren waarmee je voor je klanten en eigen administratie duidelijk onderscheid kunt maken tussen je activiteiten.

Kosten inschrijving KVK

Om in het handelsregister ingeschreven te worden moet je een eenmalige inschrijfvergoeding van € 51,30 (2021) betalen. De jaarlijkse inschrijfvergoeding is al sinds een aantal jaar afgeschaft. Wil je gelijk een papieren gewaarmerkt uittreksel meenemen? Dan zijn daar ook kosten aan verbonden.