Categorieën
BTW

BTW tarief en BTW berekenen

Welk BTW tarief is voor jouw goed of dienst van toepassing? Wat is de juiste manier om BTW te berekenen? Moet je ook BTW in rekening brengen over je onkosten? Wij leggen het hier voor je uit.

BTW tarief bepalen

Wanneer je als ZZP’er goederen of diensten levert moet je BTW in rekening brengen bij de afnemer, ongeacht of dit een particulier of bedrijf is. Voor de meeste goederen en diensten reken je met het 21% tarief. Daarnaast zijn er goederen en diensten waarover 6% of 0% BTW berekend moet worden. Kijk op de website van de belastingdienst welk tarief in jouw situatie van toepassing is. In de bouw en een aantal andere sectoren is de BTW verleggingsregeling van toepassing.

BTW berekenen

BTW bereken je over de netto verkoopprijs. Eventuele bijkomende kosten neem je ook mee in de BTW berekening. Je berekent dit als volgt:

Verkoopprijs
+
Bijkomende kosten (verzending, reiskosten, verpakkingskosten etc)
=
Totaal bedrag ex BTW (A)

x 0,21
=
BTW bedrag (21%) (B)
+
Totaal bedrag ex BTW
=
Totaal bedrag incl BTW (C)

Zoals uit bovenstaande berekening blijkt, moet je eventuele bijkomende kosten ook met BTW belasten. Bedragen A,B en C moeten op je factuur worden vermeld. Wanneer je goederen en diensten levert waar een verschillend BTW percentage voor van toepassing is, dan moet je deze apart berekenen en vermelden. Dit moet niet als er sprake is van 1 ‘hooofddienst’ of als de combinatie door de afnemer als ‘1’ wordt gezien.