Categorieën
ZZP Blog

5 tips voor je eerste klanten als ZZP’er

Daar sta je dan, net gestart als ZZP’er, fris en vol goede moed. Ingeschreven bij de KVK, flitsende website en glimmende visitekaartjes. Nu alleen die klanten nog….

Waar vind je als ZZP’er je eerste klanten? Niet iedereen heeft die duw in de rug van een eerste matsklus of een klant die je van je ex-werkgever mee mag nemen. We geven je wat tips die voor de hand liggen maar zeker werken.

1. Begin dicht bij huis

Je kent meer mensen dan je denkt en meer mensen die je wellicht aan werk kunnen helpen. Je buurman, vriend, vader van een kennis, familie etc. Zeker als je in de dienstverlenende sector start als ZZP’er heb je waarschijnlijk je eerste prospects in je directe omgeving. Praat met deze mensen en vraag ook of zij via-via iemand kennen die interessant voor je kan zijn. Hoe meer mensen je vertelt over jouw diensten, hoe eerder men jou weet te vinden.

2. Begin te netwerken

Misschien vind je het moeilijk of spreek je liever niet vreemde mensen aan. Toch is netwerken nog steeds een beproefd middel om met mensen buiten je eigen kring in contact te komen. Iedere stad (of dorp) heeft zijn eigen netwerk bijeenkomsten, al dan niet voor ZZP’ers.

Bereid een goede pitch voor als je een bijeenkomst bezoekt, weet in een paar zinnen te vertellen wat je doet. Zorg ook dat je aan je gesprekspartner vraagt wat hij/ zij doet, zodat je kan inschatten wat je voor elkaar kunt betekenen.

En bedenk: het merendeel van de bezoekers van een netwerkbijeenkomst vindt het net zo spannend of lastig als jij.

Online netwerken (op Linkedin of Twitter) kan natuurlijk ook, zorg dan wel dat je een plan en doel hebt voor je social media. De valkuil van eindeloos rondkijken en klikken en zomaar ergens op reageren is groot.

3. Durf de telefoon te pakken

Heb je een lijstje van bedrijven waar je graag voor wilt werken? Benader deze dan direct (via de telefoon) en zoek uit wie de persoon is die je moet spreken. Als je gaat wachten tot zij jou benaderen kun je waarschijnlijk wachten tot je de spreekwoordelijke ons weegt.

Natuurlijk is dit spannend, maar ook heel efficient. Telefonische acquisitie is voor veel ZZP’ers een beladen onderwerp maar nog steeds belangrijk. Je kunt ook een mail sturen (niet naar het algemene info@ adres, die verdwijnt snel in de prullenmand) maar dat heeft vaak een lagere attentiewaarde en wordt snel weggeklikt.

4. Gebruik een online platform

Jezelf inschrijven op een online platform of jobboard is een goede manier om aan je eerste opdrachten te komen. Selecteer er wel een beperkt aantal met zorg zodat je tijd kunt besteden aan een goed profiel. Reageer ook niet blind op iedere opdracht maar kies er liever een paar uit waar je een persoonlijke offerte of reactie naar toe kan sturen.

5. Vraag om de opdracht

Heb je een potentiele klant gevonden of ken je iemand binnen je netwerk waarvan je denkt dat diegene goed geholpen is met jouw diensten? Vraag dan om de opdracht! Wees niet te bescheiden en draai er niet eindeloos omheen. Je bent ZZPer geworden omdat je overtuigd bent dat je waarde levert en iets te bieden hebt. Het is dan helemaal niet vreemd om direct op je doel af te gaan en om een opdracht te vragen, jij hebt immers ook wat te bieden.