Categorieën
Tools

Gratis foto’s voor je website of blog

De meeste ZZP’ers weten wel dat het niet is toegestaan om lukraak foto’s te gebruiken die je op internet vindt. Gelukkig zijn er steeds meer websites die gratis, hoge kwaliteit foto’s aanbieden.

Een foto die je via Google vindt mag je in de meeste gevallen niet zomaar gebruiken voor je eigen website, blog of marketinguiting. Deze foto’s zijn vaak met copyright beschermd en het kan je een hoop problemen geven als je deze zonder toestemming gebruikt.

Creative Commons licentie

Ook de foto’s die je via Flickr of andere ‘share’ platforms vindt zijn niet altijd vrij van rechten. Zeker als je een foto commercieel wilt dupliceren (wat het al snel is als je deze voor je onderneming gebruikt) zijn er vaak restricties. Je moet goed opletten of er een Creative Commons (CC) licentie op het beeldmateriaal rust. Deze geeft je het recht om het betreffende beeldmateriaal te gebruiken of zelfs te bewerken, afhankelijk van de soort CC licentie die bij het betreffende materiaal door de maker is afgegeven.

Websites met gratis foto’s

Er zijn steeds meer websites die foto’s delen die je gratis mag gebruiken. We noemen er een aantal die handig zijn als je als ZZP’er foto’s zoekt voor je website. Let wel bij iedere aanbieder op het het exact zit met de licentie, of het ook voor commercieel gebruik is toegestaan en of je wel/ niet een link moet opnemen naar de eigenaar van de foto of de website.

Pexels

Op www.pexels.com vind je meer dan 30.000 gratis foto’s die je volledig rechtenvrij mag gebruiken. Iedere maand worden meer dan 3.000 nieuwe foto’s geuploaded door individuele gebruikers en verzameld van andere gratis foto websites. Handig aan Pexels is dat je bij het downloaden direct het gewenste formaat kunt kiezen, zodat je deze niet hoeft na te bewerken voor je eigen gebruik.

Gratisography

De website www.gratisography.com  biedt een verzameling bonte, grappige en absurde foto’s die je 100% gratis mag gebruiken. Hier kun je rondkijken als je eens een ander soort afbeelding zoekt om je artikel mee op te leuken.

Startup stock photos

Voor de meer zakelijke foto’s kun je op www.startupstockphotos.com kijken. Je vindt hier kleine series van personen en situaties, handig als je bijvoorbeeld een blog-reeks hebt over een onderwerp. Jammer is wel dat je niet kunt zoeken en dat de foto’s niet zijn gelabbeld. Je moet dus zelf door de pagina’s scrollen om te zien wat er geboden wordt.

Minimography

Zoek je minimalistische, stylistische foto’s? Dan moet je op www.minimography.com een kijkje nemen. Er staan niet veel foto’s maar ze zijn zeker de moeite waard. Je kunt je mailadres achterlaten om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe foto’s, welke ook weer allemaal gratis te gebruiken zijn.