Categorieën
Tools

CRM systeem voor ZZP-ers

Als ZZP’er ben je altijd bezig om je bestaande klanten te bedienen en om nieuwe klanten te vinden. Is het dan handig om een CRM systeem aan te schaffen?

Je kunt op allerlei manieren je klantgegevens vastleggen. In je factuurprogramma of boekhoudpakket, in je smartphone of agenda of met een stapel visitekaartjes. Het wordt gestructureerder als je gegevens van je klanten bewaart in een excell sheet, Word bestand of een notitie-programma.

CRM voor ZZP’ers

Het is al snel efficienter en slimmer om je klantgegevens in een CRM (Customer Relation Management) systeem vast te leggen. Een CRM helpt je om grotere hoeveelheden klantinformatie te bewaren, te structureren en te classificeren. Daarnaast biedt CRM software de mogelijkheid om deze informatie te onsluiten en in te zetten voor je (email) marketing en verkoopproces.

Overbodige luxe?

Het lijkt wat overdreven voor een ZZP’er als je bovenstaande voordelen van een CRM systeem leest. Wanneer je echter je contacten verzamelt en losse aantekeningen hierover zul je zien dat je al snel een (onoverzichtelijke) hoeveelheid klanten data hebt. Zeker als je bedenkt wat voor klanten informatie je in je hoofd hebt zitten. Veel CRM systemen zijn daarnaast gratis of voor een lage abonnementsprijs te gebruiken, dus de drempel hoeft niet hoog te zijn.

CRM kiezen

Welke CRM software kies je dan als ZZP’er? Bedenk als eerste waar je CRM voor in wilt zetten en met hoeveel personen je een CRM pakket gaat gebruiken. Daarnaast kun je de volgende vragen in overweging nemen:

  • Wat zijn de kosten van het CRM systeem?
  • Wat voor functionaliteiten heb je nodig (email marketing, opvolgen van leads, integeratie met andere applicaties etc)?
  • Kan ik makkelijk mobiel of met een App bij mijn gegevens?
  • Wil je ook offertes en facturen bij kunnen houden?
  • Hoe is je data beveiligd en opgeslagen?
  • Kun je je data eenvoudig in een leesbaar (.csv of .xls) formaat exporteren?

Veel betaalde en gratis CRM systemen bieden proef periodes om zelf eens te experimenteren. Bedenk wel altijd vantevoren wat jij nodig hebt, anders verzand je al snel in een woud aan functionaliteiten. Houdt er rekening mee dat het kiezen van een CRM pakket veel tijd kost, wanneer je je goed wilt verdiepen in de mogelijkheden.

CRM pakketten geschikt voor ZZP

Er zijn veel aanbieders van CRM systemen, zeker als het geen bezwaar is om een engelstalig pakket te gebruiken. Enkele van onze favorieten zijn:

Insightly

In onze ogen zeer geschikt voor ZZP’ers, een gratis en schaalbaar pakket. Je kunt je beperken tot de basis of meer geavanceerde functies gebruiken (salesfunnel, projecten en mijlpalen).
www.insightly.com

ZoHo CRM

ZoHo bied je een enorm uitgebreid CRM systeem dat tot 10 gebruikers gratis is te gebruiken. Als je echt werk wilt maken van je klantenbeheer dan is dit pakket wellicht wat voor je.
www.zoho.com

CapsuleCRM

Uitgebreid CRM pakket met een gratis versie voor 2 gebruikers. Alleen Engelstalig te gebruiken. Overzichtelijke interface met tijdlijn waarin alle klant-interacties in een oogopslag te zien zijn.
www.capsulecrm.com