Categorieën
Klanten

Klantgegevens vastleggen

Succesvolle verkoop is vaak een kwestie van zaaien en oogsten. Zorg dus voor een goede vastlegging van je terugbelmomenten, contact- en gesprekgegevens, je projecten & taken etc.

Het bezig zijn met Customer Relation Management (CRM) is ook voor een ZZP’er belangrijk. Voordat je het weet heb je een flinke hoeveelheid klantgegevens die steeds waardevoller worden. Ook wil je je (telefonische) acquisitie goed vastleggen zodat eventuele leads niet verloren gaan.

Wat is CRM?

Het ‘managen’ van je klant relaties – wat de letterlijke vertaling van CRM is – houdt in dat je je klant centraal stelt. Je bent hierbij gericht op het zo goed mogelijk vervulllen van de behoeften van je klant. Om dit goed te kunnen doen moet je zoveel mogelijk van je klant weten. Niet alleen zijn contactgegevens maar ook contactpersonen, gespreksnotities, correspondentie en alle andere klantgerelateerde zaken.

CRM in de ZZP-praktijk

Als je actief prospects en klanten benadert levert dat informatie op. Zoals gezegd kan dit waardevolle informatie worden als dit tot een opdracht kan leiden. Het vastleggen van deze informatie doe je in een CRM-systeem. Dit hoeven niet allerlei dure pakketten te zijn, maar kan ook een eigen Excell spreadsheet zijn met klantgegevens, contactpersonen, verwachte projecten en alle andere zaken die voor jouw specifieke dienst van belang zijn. Als je maar systematisch dit soort gegevens kunt vastleggen. Zo kun je teruggrijpen op een eerder gevoerd gesprek, de kansrijke klanten bepalen of zelfs zien wie je blij kunt maken met kaartjes voor een golftoernooi (je legt immers ook de hobby’s van je klanten vast).

Geen doel maar een middel

Een goed CRM-systeem zorgt ervoor dat je efficient en bondig je klantgegevens kunt vastleggen. Dit mag niet langer duren dan dat je gesprek of ander contactmoment heeft geduurd. Het doel is uiteindelijk het binnenhalen van de opdracht en/of je klant zo gericht mogelijk van dienst zijn. Schiet dus niet door met het invoeren van data die je toch niet gaat gebruiken.

Adressen voor je CRM

In het begin zul je waarschijnlijk als ZZP’er nog niet heel veel contacten en relaties hebben. Begin met je huidige contacten in je systeem in te voeren, dit kunnen klanten zijn, maar ook gegevens van visistekaartjes die je hebt vergaard. Leg in beginsel de basisgegevens vast en breidt dit uit naarmate je meer van een contact komt te weten en deze interessanter voor je wordt. Wanneer je ‘verse’ adressen zoekt en koude acquisitie wilt gaan doen kun je overwegen een adressenbestand van de KVK te kopen.

Classificeren van je klanten

Naast het vastleggen van genoemde gegevens is het zinvol je klanten te classificeren. Doe dit in rubrieken die de aantrekkelijkheid van een klant of kans op een opdracht weergeven. Ook kun je labels gebruiken die aangeven in welk stadium je zit, bijvoorbeeld: suspect, prospect, hot-prospect, klant.

Koppelingen met andere programma’s

Wanneer je een CRM systeem gaat gebruiken moet je ook nadenken over eventuele koppelingen die er zijn met andere systemen. Wil je mailcampagnes gaan opzetten dan is een koppeling met een bestaand mailprogramma handig. Hetzelfde geldt voor het gebruik van social media en eventuele andere opslagprogramma’s zoals Dropbox en Drive. Ook kan het handig zijn om een goede App te hebben voor als je (onderweg) op je smartphone wilt kunnen raadplegen. Neem dit mee in de selectie van je programma.

(Bijna) Gratis CRM software

Behalve een excell bestand zijn er legio CRM systemen die je kunt gebruiken om je klantgegevens vast te leggen. Een aantal daarvan zijn gratis of kosten een gering bedrag. Het voordeel van een CRM pakket boven een excell lijst is dat je vaak ook taken en activiteiten kunt vastleggen. Globaal kun je een onderscheid maken tussen programma’s die je lokaal kunt installeren en programma’s die online beschikbaar zijn.

Enkele voorbeelden zijn: Salesforce (online, vanaf enkele euro’s per maand), Perfectview (online, gratis basisversie) en Alexion (installeren op je eigen PC, gratis basisversie). Werk je veel met Google applicaties (zoals Gmail) dan heb je de keuze uit vele (gratis) apps op het gebied van CRM. Insightly is de meest bekende en populairste Google app CRM-applicatie.