Categorieën
Marketing

Reclame materiaal en drukwerk voor ZZP’ers

Zorg dat je het juiste reclame materiaal hebt als je weet op welke manier je acquisitie gaat doen. Een logo, visitekaartjes, huisstijl, leaflet en een website zijn belangrijk om je verkoop te ondersteunen.

Na een succesvol (telefonisch) verkoopgesprek wil je natuurlijk je visitekaartje overhandigen of informatie nasturen. Wanneer je iemand spreekt over je concept is het handig om een website te noemen waar meer informatie te vinden is. Hoe kom je als startende ZZP’er op een betaalbare manier aan wervend reclamemateriaal en drukwerk?

ZZP Logo & Huisstijl

Wat je activiteit ook is, je zal vrijwel altijd een logo & huisstijl nodig hebben. Ben je handig met een tekenprogramma dan kun je zelf een logo maken. De meest eenvoudige manier is om in Word of Open Office de naam van je bedrijf in een mooi lettertype op te maken. Wil je meer en heb je drukwerk nodig, dan is een professioneel gemaakt logo vaak gewenst. Je kunt een ontwerper inhuren of je kunt online een ontwerpwedstrijd uitschrijven. De laatste optie is een voordelige en leuke manier om een groep ontwerpers voor jou aan de slag te laten gaan.

Visitekaartjes en drukwerk

Een stapel visitekaartjes is een must om te hebben. Naast je NAW-gegevens en je website-adres kun je je twitter-account en/of je facebook pagina erop vermelden. Mits je daarmee actief bent natuurlijk. Overweeg om ook de achterkant van je kaartje te benutten. Hier kun je wat steekwoorden kwijt over je dienst of product. Indien je kleinere oplagen hebt is digitaal drukwerk een goede, voordelige optie. Heb je een goede kleurenprinter dan kun je je logo en eventuele huisstijlelementen meeprinten met je brief. Bij grotere oplagen of wanneer je een mailing verstuurd is het goedkoper om briefpapier te laten drukken.

Leaflet voor je klanten

Een leaflet met 1 of meerdere pagina’s is handig om na een gesprek achter te laten of om als PDF per email te verzenden. In de leaflet zet je je propositie (=wat je verkoopt met je sterke punten) duidelijk en wervend op papier.

Wil je flexibel blijven met de inhoud van je leaflet, dan kun je een sjabloon laten ontwerpen dat je in Word of Open Office kunt openen. Je kunt dan verschillende versies van je leaflet maken en/ of deze aanpassen aan een specifieke situatie of klant. Met de optie ‘druk af als PDF’ kun je vervolgens vanuit Word eenvoudig een nieuwe versie van je leaflet in PDF vorm maken.

Je eigen website

Met een eigen website heb je als ZZP’er een etalage van jouw onderneming. Besteed hier dan ook voldoende tijd aan. Bijna iedereen googled op je bedrijfsnaam of verwacht dat je een website hebt. Zorg dat je duidelijk maakt wat voor diensten je aanbiedt of wat voor producten je verkoopt. Als ZZP’er gaat het vaak om de man of vrouw achter de onderneming. Presenteer jezelf dus duidelijk, compleet met ervaring, achtergrond en expertise. Heb je (na verloop van tijd) referenties, plaats deze dan ook op je website. Vraag daar uiteraard wel eerst toestemming voor. Een goed contactformulier of je contactgegevens maken je website compleet.

Je kunt een website laten maken, er zijn bedrijven die dit al vanaf € 250 doen. Heb je tijd en affiniteit met internet dan kun je ook zelf aan de slag. Je kunt gratis CMS programma’s gebruiken zoals WordPress en Joomla. Met Weebly kun je zeer eenvoudig en gratis een eigen website maken. Wanneer je extra functionaliteit wilt moet je een klein bedrag per maand bijbetalen.