Categorieën
Marketing

Bedrijfsnaam bedenken – hoe doe je dat?

Je gaat je eigen bedrijf starten. Maar onder welke naam? Bedenk een bedrijfsnaam die bij jou en je soort werk past. Vergeet niet te checken of deze vrij is!

Een goede bedrijfsnaam is kort, gemakkelijk uit te spreken en goed te onthouden. Een belangrijk onderdeel dus waar je bij stil moet staan als je ZZP’er wilt worden!

Voorwaarden aan een bedrijfsnaam

Je bedrijfsnaam moet voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel aan deze voorwaarden voldoen:

  • De naam moet voldoende onderscheidend zijn.
  • De naam mag niet verwarrend of misleidend zijn.
  • De naam mag niet teveel lijken op bestaande handelsnamen of merken.

Zorg dat je bedrijfsnaam ook gemakkelijk te spellen is, zeker als je hem ook als naam van je website gebruikt. Pas op voor rare betekenissen van je bedrijfsnaam in een andere taal.

Ook op deze punten moet je letten:

  • De bedrijfsnaam “Stukadoor” is niet onderscheidend genoeg, “Jeroen van Dijk stukadoor” wel.
  • Heb je geen bv? Dan mag je je bedrijf niet “Peters Klussen bv” noemen.
  • Werk je in Maastricht onder dezelfde naam als een bedrijf in Amsterdam in een andere branche? Dan mag je deze naam waarschijnlijk wel gebruiken.

Twijfel je, vraag dan advies bij de Kamer van Koophandel.

Je eigen naam als bedrijfsnaam

Steeds meer ZZP’ers gebruiken hun eigen naam als bedrijfsnaam. En waarom ook niet? Onder je eigen naam ben je al lang bekend in je vakgebied en je netwerk. Je naam moet er natuurlijk wel geschikt voor zijn. Is je naam moeilijk uit te spreken of te spellen? Of komt je naam juist erg vaak voor? Dan is je naam minder geschikt als bedrijfsnaam.

Als je van plan bent een website te maken vergeet dan niet te controleren of de domeinnaam vrij is die bij je bedrijfsnaam past. Leg de domeinnaam direct vast! Check ook je Twitter-naam en eventuele Facebookpagina.

Wat zegt jouw bedrijfsnaam?

Naast al deze ’technische’ zaken is het belangrijk dat je bedrijfsnaam iets zegt over je product of dienst. Of dat je naam opvalt en creativiteit laat zien. Soms hoeft dat juist weer niet. Boekhoudkantoor Janssen vertelt exact wat meneer of mevrouw Janssen doet. De mix van je vakgebied en een creatieve naam kan ook goed werken.

Bedrijfsnaam bedenken

Het kan best lastig zijn om een goede bedrijfsnaam te bedenken. Eenmaal gekozen zit je er meestal toch de rest van je ‘ondernemersleven’ aan vast. Besteed dus genoeg aandacht aan het proces om tot een naam te komen. Wat kan helpen is om (samen met anderen) een brainstormsessie te organiseren en vrijuit namen te roepen en associaties die je hebt met de dienst of het product dat je aanbiedt. Pas op met hippe namen of verbasteringen van woorden. Past dit wel bij jouw branche? Is een dergelijke naam over een aantal jaar ook nog hip of juist gedateerd?

Een slogan of payoff

Kies je voor een naam die niet direct verwijst naar je dienstverlening dan kun je met een slogan of payoff duidelijkheid brengen. Die payoff mag recht-toe-recht-aan naar je diensten verwijzen. Maar je kunt ook daar wat creatiever zijn. Laat je inspireren door de grote merken.

Is je gekozen bedrijfsnaam beschikbaar?

Heb je een goede bedrijfsnaam gevonden voor jouw ZZP activiteiten? Kijk dan op internet, in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en bij het Benelux Merkenbureau of je bedrijfsnaam beschikbaar is. Check ook of de domeinnaam vrij is, een eventueel twitter-account, facebook pagina en andere social media. Het laatste is vooral van belang als je verwacht veel op social media actief te zijn.

Wil je zeker weten dat je bedrijfsnaam en merk voor jou exclusief zijn en beschermd, dan kun je overwegen om je merk vast te leggen.

Ik had een opvallende bedrijfsnaam bedacht toen ik ging starten als ZZP’er. Op internet kon ik de bedrijfsnaam niet vinden, dus mijn keuze stond vast. In mijn enthousiasme had ik snel de domeinnaam vastgelegd en in mijn netwerk bekend gemaakt. Toen ik mijn bedrijf een paar weken later ging inschrijven bij de KvK, bleek iemand deze naam jaren geleden al te hebben vastgelegd. In dezelfde branche als ik en bijna in dezelfde regio. Ik heb dus ter plekke een nieuwe naam moeten bedenken. Nu kan ik er om lachen, maar toen baalde ik dat ik niet van tevoren in het Handelsregister had gekeken.

Janneke, 53 jaar – ZZP tekstschrijfster