Categorieën
Voorbereiding

Wat vindt het thuisfront van je plannen?

Je neemt de beslissing om als ZZP’er te starten vaak niet alleen: je partner en het gezin spelen hier ook een belangrijke rol in.

Financiele ruimte

Denk hierbij aan de financiële consequenties van het starten van een eigen bedrijf: Hebben jullie voldoende vast inkomen voor de opstart of om een tegenslag op te vangen? Of is er voldoende spaargeld om dit te doen en is je partner het er mee eens dat jullie dat gebruiken als de inkomsten achterblijven? Kijk ook of het mogelijk is om (tijdelijk) van 1 inkomen rond te kunnen komen en pas eventueel je uitgavenpatroon hierop aan.

Je doel en lange-termijn planning

Stem met je partner af wat het doel is van je ondernemersplannen. Zie je een gat in de markt, denk je jezelf financieel te kunnen verbeteren of wordt je aangetrokken door de vrijheid? Wat denk je binnen 1-3-5 jaar te bereiken, waar sta je dan met je bedrijf en wat voor inkomen denk je te hebben? Als het goed is maak je sowieso een planning op dat vlak, bespreek dit ook met je partner zodat hij of zij weet waar je het voor doet. En natuurlijk zodat je hier samen consensus over hebt.

Support en begrip

Bespreek ook andere, praktische zaken met je thuisfront: is er voldoende begrip voor de extra tijd die jij in het opstarten van je eigen bedrijf moet steken? Word je met rust gelaten of kun je de rust nemen als je een keer door moet werken?

Draagvlak binnen en overeenstemming met de rest van het gezin zijn daarom evenzo belangrijke voorwaarden.

Begin dit jaar ben ik gestart als zelfstandig tekstschrijver. De eerste opdrachten kreeg ik door mond-tot-mondreclame, maar na een aantal maanden werd het rustiger. Ook al deed ik actief aan acquisitie, het duurde lang voordat er weer een opdracht kwam. Hierdoor waren de inkomsten natuurlijk ook minder. De consequentie voor ons gezin was dat we de zomervakantie doorbrachten in de achtertuin in plaats van op een camping aan de Spaanse kust. Gelukkig hadden we hier al, voor mijn start als ZZP’er, als gezin uitgebreid over gesproken en waren ook de kinderen op zo’n situatie voorbereid.”

Ronald, 36 jaar – ZZP Tekstschrijver