Categorieën
Voorbereiding

6 tips om de sprong naar zelfstandig ondernemer (eindelijk) te maken

Veel werknemers dromen er wel eens van om voor zichzelf te starten. Laat je inspireren door 6 tips om de stap naar ondernemerschap te zetten.

Natuurlijk is er een drempel om als zelfstandige aan de slag te gaan. Je geeft een hoop zekerheden op en moet niet alleen zorgen voor klanten, opdrachten en inkomen, maar ook voor alle andere zaken die bij een onderneming horen: je marketing, boekhouding, website, netwerken etcetera.

Graag delen we 6 tips om twijfelaars over de streep te trekken:

 1. Maak een goed plan
  Zoals met veel grote beslissingen die je neemt is het verstandig een goed plan te maken. Zowel financieel (wat heb je nodig om je vaste lasten te voldoen, wat voor reserve heb je nodig) als het stellen van doelen die leiden naar je concrete dienst of product. Spring niet in het diepe zonder voorbereiding, op die manier mislukken vaak zelfs goede commerciële ideeën.
 2. Wees 100% overtuigd
  Wanneer je als ZZP’er start geef je veel gemak en een min of meer zeker bestaan als werknemer op. Je moet dan ook volledig overtuigd zijn van je idee en capaciteiten en geloven dat je succesvol zult zijn, ook wanneer het een keer tegenzit.
 3. Klein beginnen en goed time-management voeren
  Om je focus te houden is het goed om klein te beginnen met je onderneming en deze langzaam volgens een bedachte tijdlijn te laten groeien. Door vervolgens je tijd strak in te delen en af te stemmen op deze tijdlijn kun je gericht je bedrijf groter maken en uitbouwen naar de door jouw gewenste grootte.
 4. Koester je ondernemersaspiraties
  Veel zelfstandigen beginnen part-time of ondernemen als bijverdienste naast hun baan. Om full-time ondernemer te worden is het van belang om ook full-time te gaan ondernemen en volgens concrete stappen en doelen je bedrijf neer te zetten.
 5. Volg je hart
  In tegenstelling tot alle rationele argumenten en concrete acties die je kunt (en moet!) uitvoeren als je als ondernemer wilt beginnen is het ook belangrijk om je gevoel en je hart te volgen. Jij moet geloven in je product of dienst en jij moet vertrouwen hebben in je eigen persoon en dat je succesvol zult zijn.
 6. Wacht niet (te lang) op het juiste moment
  Er is altijd een excuus of reden waarom je niet moet starten: een crisis, teveel risico, je privé-situatie, wat anderen zeggen etcetera. Het juiste moment zal nooit komen, het juiste moment is het moment dat jij beslist dat je start.