Categorieën
Voorbereiding

ZZP’er worden: blijf je dromen of ga je het doen?

ZZP’er worden? Ben je inmiddels zover dat je je dromen durft om te zetten in daden? Of blijf je dromen en mis je nog een stukje lef om voor jezelf te beginnen?

Had ik toch maar….

Je kent ze vast wel: de mensen die verzuchten:’had ik toen maar….’, ‘ had ik toen die kans maar gepakt…..’ of ‘was ik toch maar…….’. Terugkijken met spijt moet je – volgens ons – proberen te voorkomen. Zeker als je de unieke kans hebt om ZZP’er te worden en de vrijheid te ervaren die hoort bij het hebben van een eigen bedrijf!

Natuurlijk zijn er risico’s en nadelen verbonden aan het starten van je eigen bedrijf. Als je het slim aanpakt kun je deze echter verminderen en toch proberen om je droom waar te maken. Lukt het niet of valt het tegen? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

Wees eerlijk naar jezelf

Twijfel je omdat het ZZP-schap misschien niet bij je past? Heb je te vaak een negatief gevoel gehad bij de stappen uit de oriëntatiefase? Misschien moet je dan concluderen dat ZZP’er worden niet voor jou is weggelegd.  Geen probleem, wellicht moet je het over een paar jaar nog eens overwegen. Jij kent jezelf het beste en kunt dus als geen ander beslissen wat bij je past. Je kunt beter nu eerlijk naar jezelf zijn dan achteraf spijt krijgen en concluderen dat je eigenlijk al wist dat ondernemen niet je ding is.

Lage drempel, weinig risico

Bedenk je dat je in veel branches met weinig risico en een lage investering kunt starten. De grootste investering zit meestal in de eigen uren die je in je onderneming moet steken. Het ‘gewoon’ eens proberen is dan misschien helemaal niet zo gek, zeker als je op een punt staat dat je ‘makkelijk’ afscheid kunt nemen van je dienstverband. Trap dan dus ook niet in de valkuil om direct allerlei zaken aan te schaffen (dure laptop, gereedschap, nieuwe auto) of verplichtingen aan te gaan (huur kantoorpand) als het voor de eerste start niet direct nodig is.

ZZPen naast je bestaande baan

Een veilige manier om met je bedrijf te beginnen is als part-time ZZP’er, naast je huidige baan. Je behoudt dan een aantal zekerheden en bent niet direct voor 100% afhankelijk van je activiteiten als zelfstandige. Op die manier heb je deels een vast inkomen en ben je deels verzekerd via je werkgever. Maak hier wel goede afspraken over met je werkgever en check eerst of je als part-time activiteiten niet in strijd zijn met je arbeidscontract en/ of concurrentiebeding.

Ja of misschien? Doen!

Voor al die andere mensen die het laatste zetje nodig hebben: Twijfel niet langer en start als ZZP’er! ZZPerworden.info helpt je graag verder, met de informatie op deze website! Lees verder op onze ZZP kennisbank pagina’s om verder op weg geholpen te worden. Er zijn veel manieren om ‘veilig’ of ‘klein’ te beginnen zodat je nog terug kunt of alsnog kunt besluiten om het zelfstandig ondernemerschap aan je voorbij te laten gaan.

Daarnaast hikken veel mensen aan tegen de ‘administratieve rompslomp’ die het starten en hebben van een eigen bedrijf met zich mee brengt. Dit valt echter ook erg mee en is te overzien. Op onze website vind je ook tal van artikels die je op dit vlak wijzer maken en je op weg helpen.