Categorieën
Voorbereiding

5 mythes over het zelfstandig ondernemerschap ontkracht

Er bestaan nogal wat mythes omtrent het ondernemerschap en ZZP’er worden. Wij ontkrachten ze en vertellen je hoe het echt zit.

Natuurlijk zijn er een hoop voordelen wanneer je voor jezelf begint. En een hoop geromantiseerde beelden en sterke verhalen. Om je toch even van de roze wolk te halen benoemen we er een aantal en geven de ongezouten werkelijke situatie.

Je bent je eigen baas

Formeel/ juridisch gezien heb je geen baas meer die jou vertelt wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Echter, in ruil hiervoor krijg je meerdere ‘mini-baasjes’ in de vorm van opdrachtgevers die deadlines stellen, die bepaalde werkzaamheden verlangen (en misschien wel dicteren) en die jou op een bepaalde manier kunnen claimen.

Het is vrijblijvend en makkelijk om te starten

Je kunt inderdaad morgen naar de KVK gaan en je inschrijven als zelfstandige. Wanneer je je eigen bedrijf echter serieus wilt nemen komt er (uiteraard) veel meer bij kijken en moet je een plan hebben voor de lange termijn. Klanten vinden (en binden) een goed product of dienst leveren, nadenken over je contracten en algemene voorwaarden, een buffer opbouwen voor ziekte of pensioen…. Dit vergt behoorlijk wat voorbereiding en aandacht.

Het is makkelijk verdienen

Er zijn zeker sectoren waar men staat te springen om ZZP’ers en waar je een goed uurtarief kunt rekenen. Het is echter nog steeds zeldzaam dat opdrachtgevers in de rij staan en je smeken om voor hun te komen werken, je zult daar echt een inspanning voor moeten leveren. Daarnaast moet je ook zorgen dat je betaald krijgt binnen een redelijke termijn en moet je rekening houden met (onvoorziene) uitgaven en belastingafdrachten.

Je kunt overal werken, zelfs in je pyama als je wilt

De beelden van ZZP’ers met een cocktail en laptop op het strand worden snel aangehaald. Natuurlijk heb je meer vrijheid om te werken waar je wilt, je zult echter ook regelmatig een bespreking hebben (al dan niet via Skype) en klanten moeten bezoeken. Heb je veel telefonisch contact? Dan kan het geluid van fluitende vogels of golven in de branding tot fronsende wenkbrauwen bij je opdrachtgever leiden.

ZZP’ers zijn bij uitstek einzelgangers en introvert

Als zelfstandige zul je in de meeste gevallen juist de samenwerking moeten opzoeken, moeten netwerken en actief de boer op moeten om klanten te vinden.

Conclusie: wordt ZZPer voor de juiste redenen

Laat je niet afschrikken door bovenstaande reality check maar probeer je juist een realistische voorstelling te maken van het zelfstandig ondernemerschap. Dat voorkomt ook teleurstellingen en zorgt ervoor dat je eventuele tegenslagen makkelijker te boven komt.