Categorieën
Verkoop

6 tips om je uurloon te bepalen als ZZP’er

Als startende ondernemer is het een van de lastige dingen om te bepalen: je uurloon. Het is verleidelijk om je eerste klussen tegen een te lage prijs aan te nemen om maar gewoon te beginnen. Maar daarmee doe je jezelf te kort. ZZP platform Hoofdkraan geeft je een aantal tips die je kunnen helpen een goed uurloon te bepalen.

Begin bij het begin

Er zijn logische tips om te bedenken wat je uurloon gaat zijn, maar allereerst is het voor jezelf van belang om te weten wat je er precies uit wilt halen: maak een financieel plan om je omzetdoel te bepalen. Het is een vervelend werkje maar je hebt er een hoop profijt van. Vaak gaan startende ZZP’ers uit van hun laatste salaris, maar ze vergeten dat er met ondernemen een hoop extra kosten bij komen: verzekeringen, bedrijfskosten, vakantiedagen, etc.

Wat is je omzetdoel?

  • Zet op een rij wat je maandelijks en jaarlijks nodig hebt om van te kunnen leven: huur, gas en licht, boodschappen, kleding, uit eten gaan, vakanties, etc.
  • Maak hier diverse scenario’s van, van ruim leven tot krap.
  • Voeg hier je inkomstenbelasting, premie ziektewet en premie AOV aan toe. Dit is wat je privé minimaal nodig hebt.
  • Voeg bij dat bedrag al je bedrijfskosten. Maak een uitgebreide lijst van alles wat je kunt bedenken: kantoor, reiskosten, nieuwe laptop, printerinkt, administratie, promotie, rente, etc.
  • Voeg hier ook de eventuele inkoopwaarde van het product wat je gaat verkopen aan toe: het totaalbedrag is de minimaal benodigde omzet. Reken dat uit voor een jaar en voor een maand.

Bereken je uurloon

Bedenk dan hoeveel uur je realistisch gezien gaat/kan werken (excl. feest- en vakantiedagen en evt. ziektedagen), hoeveel uur je kwijt bent met onbetaalde taken als administratie en acquisitie en zie wat voor uurloon daar dan ongeveer uit komt.

Let op: in deze berekening is pensioen/oudedagsvoorziening nog niet meegenomen, dus vergeet dat niet als je dat ook al betaald of opzij wil zetten.

Doe het eens andersom

Vaak wordt het andersom gedaan: je berekent achteraf wat je verdiend hebt, hoeveel kosten je had en kijkt vervolgens hoeveel winst je hebt. Om echter te weten wat een bepaald uurtarief voor jou op de lange termijn betekent is het slim om het eens andersom te bekijken. Zoek ook online naar rekenhulpjes, zoals op Berekenhet.nl

Hoe nu verder?

Nu weet je met welk uurtarief je ruim kan leven en met welk uurtarief het krap wordt. Neem daarin mee dat je niet altijd maximaal werk zult hebben dus als je al laag gaat zitten en je hebt te weinig werk, dan wordt het krapper dan je krappe scenario…

Doe daarnaast onderzoek wat andere zzp’ers in jouw vakgebied vragen en bepaal op basis van al deze informatie een uurtarief of een schaal van uurtarieven waar je tevreden mee bent.

Elke opdracht is echter anders, neem alle details mee bij het noemen van een uurtarief: hoe lang is de opdracht, hoeveel tijd kost het je, moet je ook in de weekenden en avonden werken, is het een non-profit of een grote commerciële onderneming? En vergeet niet de opdrachtgever om hun budget te vragen.

’Ga toch weg’ prijs

Bedenk voordat je gaat onderhandelen een ‚ga toch weg’ prijs voor jezelf. Wat is de laagste prijs waar je voor kan werken gebaseerd op de scenario’s die je voor jezelf berekend hebt? Bij welk bedrag mompel je bij jezelf ‚ga toch weg’ (of iets heftigere)? Hou die prijs in gedachten en dat is voor jou het punt dat de onderhandelingen eindigen en jij zegt: nee, voor die prijs doe ik het niet. Het is makkelijk voor opdrachtgevers, want als je niet verdrinkt in de opdrachten gokken zij dat je het toch wel voor een lage prijs doet. Maar de prijs zegt ook iets over de kwaliteit en jouw werk is goed, dus voor een ‚ga toch weg’ prijs doe je het gewoon niet!

Nog enkele tips:

  • Het is lastiger om in een langdurige opdracht de uurprijs te verhogen dan deze in eerste instantie wat hoger te krijgen.
  • Heb zelfvertrouwen! Geloof dat jij een hoger tarief waard bent.
  • Je wordt behandeld naar het uurtarief wat je vraagt. Werk je beneden marktniveau, kijk dan ook niet gek op als de opdrachtgever je niet serieus neemt. Een passend uurtarief betekent dat jij jezelf serieus neemt en dat je goed bent.
  • Er bestaat geen ‚vriendenprijs’.
  • Zolang niemand nog nee heeft gezegd om je uurprijs, is je uurprijs nog niet te hoog!
  • Het gaat vooral om jou natuurlijk. Dus als er een opdracht bij zit die veel te weinig betaalt maar je heel gelukkig maakt of ervoor zorgt dat je een goed netwerk of portfolio opbouwt, gewoon doen!
Let op: de auteur van dit artikel vertegenwoordigt niet de mening of standpunt van www.zzperworden.info.