Categorieën
ZZP Nieuws

6 zaken om over te onderhandelen als ZZP’er (naast je tarief)

In veel sectoren staan de tarieven van ZZP’ers nog steeds onder druk. Of er wordt zelfs gevraagd om voor niets te werken. Hoe kun je ook zonder ‘cash’ betaald worden?

We vonden op The Next Web een artikel met tips om meer van je opdrachtgever te vragen dan alleen een (hoger) tarief. Deze zaken kunnen soms meer waard zijn dan een paar extra euro’s op je uurtarief of kunnen uitkomst bieden als het niet mogelijk is om je tarief te verhogen.

1. Vraag om aanbevelingen op Linkedin

Reviews en aanbevelingen zijn tegenwoordig steeds belangrijker en vormen een belangrijk onderdeel van je Personal Branding. Vraag je opdrachtgever dus om een aanbeveling op Linkedin als je een project hebt uitgevoerd.

2. Delen op Social Media

Je kunt je opdrachtgever vragen om door jouw gemaakt werk (voor zover dit daartoe leent) te delen op social media. Dit is goed voor je naamsbekendheid en PR.

3. Uitgevoerd werk opnemen in je portfolio

Probeer om je werk op te nemen in je (online) portfolio, dit kan zeker waardevol zijn als je als ‘onderaannemer’ creatief werk levert (grafisch, design of tekst). In dat geval is jouw deel van het werk vaak niet meer zichtbaar in het geheel.

4. Toegang tot software en abonnementen

In sommige branches moet je gebruik maken van software met dure licenties of andere platforms waar je op abonnement-basis voor moet betalen. Je kunt je opdrachtgever vragen of je van zijn licentie of abonnement gebruik kunt maken of dat zij deze voor je willen betalen.

5. Kaartjes voor evenementen of congressen

Wanneer je als zelfstandige bij wilt blijven in je branche zul je wel eens een evenement of congres moeten bezoeken. Toegang hiertoe is vaak kostbaar, het kan daarom lonen bij je opdrachtgever te informeren of zij dit voor je willen betalen. Zij kunnen dit vaak met korting regelen, wellicht kun jij in ruil de kennis, produkten of diensten die je tijdens dit evenement opdoet vastleggen voor je opdrachtgever.

6. Fitness lidmaatschap

Veel grotere bedrijven hebben een bedrijfslidmaatschap bij een fitness-club waar jij ook gebruik van zou kunnen maken.

Lees hier het volledige artikel >>>

ZZP Nieuws

Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

Aanmelden