Wanneer je net begint te ondernemen is het lastig om je dienst concreet te maken en jezelf te profileren. Je aanbod op de kaart zetten is een continu proces van bedenken, toetsen, schaven en schrapen.
En vooral ook om je heen kijken, spiegelen met anderen en goed luisteren. Lees onze 5 tips om je op weg te helpen om jouw ideeën concreet te krijgen.
1. Opschrijven, wegleggen, bekijken en schaven
Een goed idee begint in jouw hoofd. Hoe meer je erover nadenkt, hoe enthousiaster je wordt. Zo beginnen veel ZZP’ers en dat is prima. Wanneer je idee meer vorm krijgt en je weet wat je wilt gaan verkopen, schrijf dit dan op. Leg het daarna letterlijk weg en bekijk een paar dagen later wat je hebt opgeschreven. Snap je het zelf nog? Durf te strepen en scherp zo je (verkoop)verhaal verder aan.
Probeer vanaf dit beginstadium ook direct na te denken over je verdienmodel. Een goed idee betekent niet altijd dat je dit ook ‘contant’ kunt maken en er dus geld aan kan verdienen. Het gaat hierbij niet alleen om de waarde van ‘één eenheid’ van je idee (het uurtarief, prijs per product, abonnement etcetera) maar ook over het volume (denk je dat er voldoende vraag is naar je idee).
Heb je meerdere ideeën of misschien wel heel veel? Gooi ze niet weg, leg ze juist vast maar maak wel een keuze. Jezelf focussen als (startend) ondernemer is erg belangrijk, wanneer je met teveel verschillende ideeën aan de slag gaat is het lastig om die focus te houden en tot het beste resultaat te komen.
2. Blijf praten over je idee
Vertel de mensen in je directe omgeving wat je gaat doen. Hierdoor wordt je gedwongen om uit te leggen wat je van plan bent en wat voor diensten en/ of produkten je wilt gaan aanbieden. Als het goed is krijg je kritische vragen en opmerkingen waar je zelf nog niet over na hebt gedacht. Dit helpt je om je concept verder concreet en tastbaar te maken en je werkt op deze manier aan een eerste vorm van je ’sales-pitch’.
Daarnaast doorbreek je hiermee de tunnelvisie die je al snel hebt over je eigen idee en je blindheid voor obstakels. Een frisse blik op je concept levert vaak open deuren op die je zelf misschien wel over het hoofd hebt gezien.
3. Durf advies te vragen
Ken je in je omgeving iemand die (ZZP) ondernemer is? Vraag dan om hulp of advies. Hij of zij is ook ooit begonnen (met niets) en weet hoe lastig die eerste periode is. Je kunt ook via social media of forums anderen om hun mening vragen. De bereidheid om te helpen is vaak erg groot, daarbij heeft iedereen weer een eigen netwerk waar je wellicht geintroduceerd kunt worden.
Heb je geen ondernemers in je directe omgeving? Je kunt op verschillende plekken terecht voor (betaalde) coaching, bijvoorbeeld bij Qredits waar je voor een relatief laag bedrag een compleet coachingstraject kunt krijgen van een half jaar.
4. Kijk goed om je heen
Hoe pakken je collega-ondernemers en concurrenten het aan? Ga niet klakkeloos kopieëren wat een ander doet, maar laat je inspireren. Kijk ook eens naar een andere (verwante) branche. Het kan verfrissend zijn om te zien op wat voor manier een ander zich profileert. Ook al is zijn of haar dienst misschien compleet anders. Het gaat uiteindelijk om de manier van communiceren en de gebruikte middelen.
5. Praat met je (toekomstige) klanten
Niet in de laatste plaats: bespreek je dienst met je uiteindelijke doelgroep. Dat klinkt misschien raar of eng, maar dat hoeft helemaal niet. Als startende ZZP’er kun je je het best permiteren om je kwetsbaar op te stellen. Nodig je zelf uit bij een potentiele afnemer. Doe dat bijvoorbeeld met de vraag: “ik wil de volgende dienst aanbieden (….) en wil graag weten wat uw mening daarover is. Zodat ik me nog beter kan richten op mijn klanten. Wilt u me daarbij helpen?” Mensen helpen graag en zo zit je misschien wel direct bij een potentiele klant aan tafel!