Categorieën
ZZP Blog

Meer rendement met je stamrecht BV

Vandaag sprak ik een kennis van me. Hij is jurist en fiscalist en adviseert mensen die ontslagen worden over de vraag wat ze kunnen doen met hun ontslagvergoeding. We probeerden elkaar al een paar dagen te pakken te krijgen maar hij is ontzettend druk.

Stamrecht BV als ZZP’er

Op mijn vraag of dat nu gunstig is gaf hij cynisch aan “Voor mij wel . Maar het zegt ook iets over Nederland”. De reden dat hij mij belde was de vraag van een klant van hem. Deze klant was ontslagen en ging nu als zzp’er aan de slag. Omdat hij een deel van zijn ontslagvergoeding nodig had voor de start van zijn onderneming wilde hij een stamrecht BV oprichten. Hij vroeg zich echter ook af hoe hij met het overgebleven geld een goed rendement kon halen. Concreet vroeg mijn kennis of ik daar een idee over had?

Wat is een stamrecht BV?

Een stamrecht BV wordt opgericht door een ex-werknemer om hier zijn ontslagvergoeding in te ontvangen. Op deze manier wordt de loonbelastingheffing uitgesteld omdat gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde stamrechtvrijstelling. Over de ontslagvergoeding in de stamrecht BV wordt een fictief rendement berekend. Het is de bedoeling dat het gerealiseerde rendement in de stamrecht BV hoger is dan dit fictieve rendement. Met het geld vanuit de stamrecht BV kan de ex-werknemer een eigen bedrijf starten, bijvoorbeeld als ZZP’er. Ook kan met het geld in de stamrecht BV belegd worden, maar het geld kan ook op een spaarrekening gezet worden. Er is sinds 2010 ook een bankspaarvariant die goedkoper is maar ook minder flexibel.

Hoe verhoog je het rendement?

Het antwoord op die vraag is natuurlijk voor iedereen anders maar in zijn algemeenheid verhoog je je rendement op de volgende drie manieren.

  1. De eerste manier om rendement te halen begint al voor de oprichting van de stamrecht BV. Er zijn veel aanbieders die je kunnen helpen met de oprichting en de prijzen variëren enorm. Ik zie bedragen rond de € 1.000,- maar ook rond de € 3,500,-. Oriënteer je goed, vraag wat de all-in prijs is en wat je daarvoor krijgt.
  2. Een deel van het geld adviseer ik op een spaarrekening te zetten. Ook daarbij moet je goed opletten wat de diverse aanbieders aan rente geven. Een site met een goed overzicht is www.spaarrente.nl. Pas op voor de bekende kleine lettertjes, de vrije opneembaarheid en zogenaamde bonusrentes.
  3. Een deel van het geld kun je beleggen. De manieren waarop je dat kunt doen zijn legio maar ik adviseer om dit conservatief te doen. Uiteindelijk moet je namelijk afrekenen met de belastingdienst en als je dan zeer speculatief hebt gehandeld heb je een moeilijk verhaal uit te leggen. Ook hier geldt dat als je het zelf doet dit een positief effect heeft op de kosten die je kwijt bent

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden zoals het geld gebruiken om te ondernemen of om hiermee een deel van je hypotheek af te lossen. Van belang is dat je je goed laat voorlichten door een adviseur met kennis van zaken.