Categorieën
Voorbereiding

Voor- en nadelen van ZZP’er worden

De voordelen en de nadelen van ZZP-er worden naast elkaar op een rij. Maar, ‘elk nadeel heb z’n voordeel’ van Johan Cruijff gaat ook hier op!

Wanneer je als ZZP’er wilt starten moet je alle voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Dit is voor iedereen anders en een eigen spiegel die je jezelf moet voorhouden. Voor de een wegen financiele aspecten zwaarder, voor de ander geven intrensieke motieven de doorslag. Probeer in ieder geval alle zaken voor jezelf op een rij te zetten om goed de balans op te maken. Naturlijk overleg je met je partner of andere personen in je directe omgeving. Lees en luister vooral ook naar ervaringen van andere ondernemers, zowel online als in je eigen omgeving.

Denk niet alleen na over de tastbare zaken zoals inkomen, reserves, klanten zoeken, werkplek etcetera. Maar juist ook over wat er persoonlijk op je afkomt en hoe je daar mee om dent te gaan, zoals het ‘alleen’ werken, stress van een deadline of uitblijven van opdrachten etc.

Hopenlijk helpt onderstaand rijtje je op weg:

Voordeel

Baas over je eigen tijd, werkplek en inhoud van je werk!

Nadeel

Je bent nooit klaar met je werk, privétijd loopt vaak over in werktijd en andersom!

Voordeel

Vrijheid in je doen en laten, dus vrijheid in je hoofd!

Nadeel

Vrijheid als ZZP’er betekent ook een hoge mate van verantwoordelijkheid, discipline en zelfredzaamheid, dit kan leiden tot een hoop onrust in je hoofd!

Voordeel

Je bepaalt zelf je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden!

Nadeel

De zekerheid van een vast inkomen is weg, je moet maar afwachten hoeveel je gaat verdienen!

Voordeel

Verrijking en verbreding van je ondernemersvaardigheden en het werkgeverschap door je te verdiepen in bijzaken als administratie, boekhouding, verkoop en je pensioen!

Nadeel

Naast het uitoefenen van je vak moet je je ook nog eens verdiepen in allerlei bijzaken!

Voordeel

Je kunt zelf de leuke klussen uitzoeken. En je kunt zelf je uurtarief bepalen!

Nadeel

Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je werk hebt. En je moet zelf achter niet-betalende opdrachtgevers aan!

Voordeel

Geen last van vervelende collega’s!

Nadeel

Geen hulp van aardige collega’s!

Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP’er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
>>> Stel nu je vraag