Op dinsdagavond nestel ik me graag voor de beeldbuis. Ik pak de afstandsbediening en stem af op RTL4. Met een brede grijns bekijk ik de heldendaden van Herman den Blijker en Gordon Ramsy. Beide topkoks helpen restaurants die in de financiële problemen zitten.
Het stramien is bekend: de eigenaars zitten tot over hun oren in de shit. Zonder hulp van Herman of Gordon is de zaak ten dode opgeschreven. Tot halverwege de aflevering steekt de eigenaar zijn kop in het zand. Waar heb ik die houding vaker gezien? Het zal je als lezer van mijn blogs niet verbazen: bij incassozaken en debiteurenbeheer voor ZZP’ers. Hoezo dan? Ik leg het je graag uit.
Klant als Jan Doedel
De herrie in de keuken ontstaat niet van de ene op de andere dag. De gebruikte ingrediënten zijn bij elke aflevering inwisselbaar: te weinig klandizie, geen herkenbare identiteit, fantasieloze menukaart, koken zonder verse producten, een keukenbrigade die een loopje neemt met de hygiëne, een sfeerloze inrichting en een eigenwijze eigenaar die altijd gelijk heeft. Zelfs als klanten weglopen of steen en been klagen over het eten. Feitelijk wordt de klant behandeld als een soort Jan Doedel. Hij mag komen eten in een sfeerloos restaurant, de maaltijden zijn niet te vreten en toch betaalt hij hier de hoofdprijs voor. Vind je het gek dat het klachten blijft stromen.
Klant = koning
Als je als ondernemer wilt overleven, is het van levensbelang dat je klanten serieus neemt. Vaak is een klacht het topje van de ijsberg. Niet iedereen neemt immers de moeite om een klacht te uiten. Achter sommige te lang openstaande facturen gaat een ontevreden debiteur schuil. Door niet te betalen, schreeuwt die debiteur om aandacht. Laat het zover niet komen. Check tijdens en kort na de levering of alles naar wens was. Voorkom herrie in debiteurenland en spoor problemen en klachten in een vroeg stadium op. Steek je kop niet in het zand, maar beantwoord vragen en los klachten op. Als je klant tevreden is, kun je met een gerust hart een factuur versturen. Probeer het maar eens. Ook in debiteurenland wordt de soep nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend.