Wanneer moet je als ZZPer BTW aangifte doen en BTW betalen?

De meeste ZZPers moeten per kwartaal BTW-aangifte doen. Maar wanneer moet je precies je BTW aangifte doen en hoe zorg je dat je dit niet vergeet?

Betaal- en instuurdata BTW

Ieder jaar verstrekt de belastingdienst een overzicht met de data waarop de BTW moet worden aangegeven en betaald. Deze data kun je zowel voor de maand, kwartaal als jaaraangifte ook op de website van de belastingdienst terugvinden.

In de meeste gevallen zul je per kwartaal (iedere 3 maanden) aangifte doen en doe je dit dus in de maand na ieder kwartaal: april, juli, oktober en januari. Wanneer je BTW moet betalen dient dit voor de laatste dag van de genoemde maanden gebeuren.

Wanneer je te laat betaalt krijg je een waarschuwing, gebeurt dit vaker dan kun je ook een boete krijgen. Let op: je moet ook aangifte doen als je geen BTW hebt betaald of in rekening hebt gebracht (een zogenaamde 0-aangifte).

BTW alert

Het is mogelijk om in de beveiligde omgeving die je hebt bij de belastingdienst in te stellen dat je een email wilt ontvangen als het tijd is om BTW-aangifte te doen. Ook kun je een speciale App downloaden, de BTW-alert. Deze herinnert je via je smartphone aan de BTW-aangifte en kan zelfs een herinnering in je agenda zetten. De App is er zowel voor iOS in de iTunes-Store als voor Android in de Google Play store.

Wanneer draag je je BTW af?

Er worden nogal eens fouten gemaakt met het moment van in rekening gebrachte BTW aan een afnemer en het moment dat deze in de aangifte wordt opgenomen. Je draagt de BTW in principe af in het tijdvak dat je deze ook in rekening hebt gebracht. Dus als je een factuur met BTW in maart (kwartaal 1) verstuurt die je pas in april (kwartaal 2) betaald krijgt dan moet je deze BTW in kwartaal 1 opgeven (ook al heb je deze nog niet betaald gekregen). Val je onder het kasstelsel in plaats van het factuurstelsel (wanneer je voornamelijk aan particulieren levert), dan draag je je BTW pas af als je deze ook ontvangen hebt.

Startende ZZP’er en BTW

Als pas gestarte ZZP’er krijg je de eerste BTW aangifte meestal op papier toegestuurd. Wanneer je BTW moet betalen en dit invult krijg je een naheffingstoeslag opgestuurd die je moet betalen. Krijg je BTW terug dan krijg je een teruggaafbeschikking. De belastingdienst stort dan de te ontvangen BTW op het rekeningnummer dat bij haar bekend is.

Let op: dit rekeningnummer moet je voor de BTW teruggaves apart opgeven!

Je volgende aangifte voor de BTW doe je wel digitaal via de beveiligde omgeving op de website van de belastingdienst.

Auteur

Scroll naar boven