Categorieën
Verzekeringen en pensioen

ZZP & Pensioen

Je pensioen. Dat is nog zo ver weg, daar denk je nu vast nog niet over na. Toch is het verstandig om hier op tijd bij stil te staan.

Je moet als ZZP’er namelijk zelf een aanvulling op je pensioen regelen. De AOW is maar 70% van het wettelijk minimumloon. Voor de meeste ondernemers is dat niet voldoende om zorgeloos van hun oude dag te genieten. Een dure verzekering is echter lang niet altijd nodig.

Je persoonlijke situatie telt

Verwacht je een grote erfenis? Of heb je veel gespaard of belegd? Zet je een deel van je winst opzij voor de Fiscale Oudedagsvoorziening (FOR)? Verwacht je je bedrijf met winst te verkopen als je met pensioen gaat? Allemaal vragen die van belang zijn als je als ZZP’er over je pensioen nadenkt.

Wat heb je straks nodig?

Welke manier van pensioenopbouw je ook kiest als ZZP’er, het is goed om zelf een beeld te vormen van het budget waar je dadelijk van moet leven. In veel gevallen dalen je uitgaven als je ouder wordt, misschien ga je anders (kleiner) wonen of verwacht je een overwaarde op je huis. Allemaal zaken die bepalen hoeveel je nu moet gaan sparen of beleggen.

Banksparen of Lijfrente

Tegenwooordig is banksparen ook een goed alternatief om je pensioen op te bouwen. We kunnen hier geen algemeen advies over geven, alleen dat je je er een keer in moet verdiepen en de opbouw & producten moet kiezen die bij jouw wensen en mogelijkheden liggen. Ook kun je een lijfrente afsluiten die gaat uitkeren als je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Schakel eventueel een – onafhankelijk – adviseur in en bespreek de fiscale mogelijkheden met je boekhouder.