Na al je voorbereidingen komt het belangrijkste onderdeel van je ZZP-schap: het binnenhalen van klanten. Breng echter eerst in kaart wat jouw concrete dienst of product is en hoe je je onderscheidt.
Klanten werven of acquisitie is een activiteit waar veel ZZP’ers tegenop kijken. Verkopen is ook een vak apart en is niet iedereen op het lijf geschreven. Met een goed beeld van jouw aanbod ga je echter met meer zelfvertrouwen van start en sta je niet -letterlijk- met je mond vol tanden.
Je dienst of product in 25 woorden
Voordat je aan de slag gaat om nieuwe klanten te werven zul je voor jezelf kristal helder moeten hebben wat jouw dienst is. ‘Ik ondersteun bedrijven bij managementvraagstukken’ of ‘ik schrijf teksten voor websites en brochures’ is erg vaag en breed geformuleerd. Probeer zowel te formuleren op wie je je richt (wie is je klant) als welk probleem je van die klant gaat oplossen, hoe je dit gaat doen en wat het hem uiteindelijk oplevert.
‘Ik richt me op het MKB met 1-50 werknemers en help hun het ziekteverzuim met de helft terug te brengen en zo een besparing van 15% op de loonkosten te realiseren. Ik doe dit met behulp van een training van het leidinggevend personeel.”
Dit is al een stuk concreter en duidelijker dan de eerder genoemde proposities. Niet alleen helpt dit om je prospect duidelijk te maken wat je komt brengen maar ook om je acquisitie-inspanningen gericht uit te voeren.
Waarmee onderscheid jij je?
Dit hangt nauw samen met de formulering van je dienst, daarin ligt dit als het goed is voor een deel besloten. Daarnaast zul je vaak in een markt opereren waarin veel concurrentie is van ZZP’ers die vergelijkbare diensten aanbieden. Het is dan goed om voor jezelf op een rij te hebben waarmee jij je onderscheidt. Dit kan ervaring zijn, of unieke, waardevolle competenties. Maar ook een succes of besparingspercentage zijn belangrijk. Als startende ZZP’er is dat wat lastiger, maar dit kunnen ook wapenfeiten uit je verleden in loondienst zijn.
Naast deze inhoudelijke zaken kun je je ook onderscheiden door een bepaald service niveau dat je verleent of een bepaalde kwaliteit van je dienstverlening of product.
Je propositie uiteenrafelen
Wanneer je bovenstaande zaken voor jezelf helder hebt is het zaak om je propositie ook helder en duidelijk naar je doelgroep te kunnen communiceren. Je ultra korte pitch moet weer uiteen vallen in een dienstenaanbod, dat je gebruikt voor je eigen website, voor je eventuele leaflets en dat je in een acquisitiegesprek kunt vertellen. Ook moet je nu een beeld krijgen van het tarief dat je gaat vragen.
Blijven schaven en ontwikkelen
Het ontwikkelen van je propositie is een continu proces. In het beginstadium is het goed om je geformuleerde propositie een aantal keer letterlijk weg te leggen en een aantal dagen later nog eens te bekijken. Maar ook als je gestart bent en je eerste klanten hebt gehad is het goed om je verkoopverhaal nog eens kritisch onder de loep te nemen.
Voortschrijdend inzicht kan je helpen om je propositie bij te stellen of aan te scherpen. Of misschien kom je tot de ontdekking dat je op het verkeerde spoor zat en moet je terug naar de tekentafel. Probeer dit moment van zelfreflectie regelmatig te houden, voorkom dat je alleen maar aan het rennen bent en de essentie van je ZZP schap verliest.