Sommige websites van ZZP’ers die ik zie zijn echte pareltjes. Een mooi logo, smaakvolle afbeeldingen, hippe stijlelementen, een flashy template, maar….hoe zit het met de verkoop van je diensten?
Verkopen via je website
Als ZZP’er is je website je visitekaartje, je online uithangbord, je ‘winkel’ met diensten en/of producten, kortom dé plek om aan je personal branding te werken als ZZP’er.
Daar stopt het natuurlijk niet! Als je gevonden wordt en je winkeltje ziet er mooi en verzorgd uit, dan wil je ook wat verkopen, toch? Of in ieder geval zorgen dat potentiële klanten geïnteresseerd raken in jouw aanbod en contact met je opnemen?
Misschien is dat voor jou niet nodig en hoor je tot de happy few die vanzelf gevonden worden, met smekende opdrachtgevers of je voor hun wilt komen werken.
Als dat niet zo is en je zou best wel wat klanten via je website willen aantrekken, dan deel ik graag 5 tips met je om uiteindelijk online je dienst of product te kunnen verkopen.
- Wat doe je? Wat bied je aan?
- Contactgegevens en meer over jou
- Waar is jouw banaan?
- Wat is jouw conversiedoel?
- De give-away, freemium, het kadootje
- Conclusie ‘Verkopen via je website’
1. Wat doe je? Wat bied je aan?
Is het duidelijk voor een bezoeker met gemiddeld 8 seconden tijd wat jij doet en wat voor diensten of producten je aanbiedt? Kan hij of zij dit makkelijk vinden op je website? Wie ben je eigenlijk? Is het duidelijk dat je een ZZP’er bent of doe je je voor als ‘bedrijf’?
Een paar manieren om je bezoeker op weg te helpen (en dus niet om de tuin te leiden):
- Gebruik een slogan, tagline of regel waarin in maximaal 1 zin wordt beschreven wat je doet. Zo zie ik op deze (erg verouderde) website direct wat deze ZZP’er aanbiedt:
Op deze moderne, glossy website zie ik dat niet:
Support? Wat voor support? Schoonmaak? Personal Assistent (daar denk ik aan bij support)? En waarom in het engels? Wanneer ik doorlees gaat het blijkbaar om consulting of coaching, maar het blijft erg vaag
-
Vertel op je beginpagina of op je landingspagina simpelweg wat je doet en doe dit vooral duidelijk, overtuigend of heel creatief, zoals dit administratiekantoor:
Persoonlijk vind ik onderstaande beginpagina van spreker en social media expert Jarno Duursma erg sterk. In 1 oogopslag zie ik hier wat hij doet, kan ik een afspraak maken of meer over hem te weten komen met de 2 ‘call-to-action’ knoppen en lees ik wat een opdrachtgever van hem vindt. Daarbij een afbeelding van hem zelf die het persoonlijk maakt en ook zijn professie weergeeft:
- Gebruik de zijkolom van je website om een korte bio met je diensten te vermelden
-
Kies een domeinnaam die direct aangeeft wat je doet of wat je te bieden hebt:
Over wat deze ZZP’er aanbiedt kan niet veel misverstand bestaan lijkt mij.
2. Contactgegevens en meer over jou
Wanneer ik een ZZP’er inhuur of een project aan hem of haar uitbesteed wil ik weten met wie ik zaken doe. ‘De vent maakt de tent’ is immers bij een ZZP’er meer dan waar. De pagina ‘contactgegevens’ of ‘Over mij’ is een uitgelezen mogelijkheid om eens even lekker los te gaan en ongegeneerd aan zelfpromotie te doen (op bescheiden wijze).
Gebruik je pagina met contactgegevens dus niet alleen voor je fysieke adres, telefoonnummer en mailadres.
Vermeld ook minimaal je social media kanalen, profielen en andere plekken waar je online te vinden bent. Een goede, representatieve profielfoto helpt vervolgens om het nog persoonlijker te maken.
Een contactformulier, eventueel met keuzemogelijkheid voor de reden van contact verlaagt de drempel om informatie op te vragen, een vraag te stellen of misschien wel een offerte aan te vragen.
Je kunt nog een stap verder gaan en een korte opsomming maken van je laatste projecten, uitgevoerd werk, referenties of vermeldingen op belangrijke websites of magazines binnen je vakgebied.
Heb je een flitsende carrière of een aansprekend verhaal over hoe je begonnen bent als ZZP’er? Ben je achter je keukentafel gestart met je laatste centen in je portemonnee en heb je nu een goedlopend bedrijf? Schrijf hier dan een korte bio over, dit draagt ook bij aan je authenticiteit en betrouwbaarheid als ZZP’er.
3. Waar is jouw banaan?
Hier leen ik een prachtige metafoor van marketing-guru Seth Godin en wat dichter bij huis uit het artikel ‘Waar is de banaan’ van Aart-Jan van Erkel.
Banaan staat hier voor een opvallend element op je website dat schreeuwt om aangeklikt te worden. Een button, formulier of link die er echt uitspringt en de aandacht pakt van jouw bezoeker (die immers vaak zo weer verdwenen is van je website).
Neem dit voorbeeld van Blogger Jeff Bullas op zijn beginpagina:
Deze balk blijft zelfs in beeld als je naar beneden scrolt, niet te missen dus.
Je laat de banaan vervolgens leiden naar een aanmeldformulier voor je nieuwsbrief, een gratis e-book, je beste artikel, je contactgegevens of iets anders dat voor jouw business relevant is én wat uiteindelijk leidt tot een conversie (lees verder)
4. Wat is jouw conversiedoel?
Iedere website moet een conversiedoel hebben, anders is het een gemiste kans.
Althans, dat is mijn bescheiden mening. De tijd dat een website een statische brochure was met vermelding van het telefoonnummer om contact op te nemen ligt ver achter ons.
Internet wordt allang niet meer als ‘online telefoonboek’ gebruikt, maar als plek om informatie te vergaren, wijzer te worden, te bestellen, te kopen,….een ZZP’er te vinden om een dienst te laten uitvoeren.
Even wat uitleg over conversie:
Conversie is de omzetting van een bezoeker van je website naar een conversiedoel, ofwel dat ze op je website datgene doen dat jij wilt dat ze doen. Een conversiedoel is meestal een aankoop:
- Een bestelling van een fysiek product
- Bestellen van een betaald (e)book
- Aanmelden voor een cursus, workshop of seminar
- etcetera
Voor veel ZZP’ers is een conversiedoel een opstap of lijntje naar een verkoop van hun dienst ofwel zichzelf:
- Aanmelding voor een nieuwsbrief
- Downloaden van een gratis e-book
- Het opvragen van een offerte
- etcetera
Wanneer dit lijntje is gelegd kun je verder werken aan het bereiken van de ultieme conversie: een betaalde aankoop door je bezoeker.
Een voorbeeld van hoe dit kan lopen bij een website-bouwer:
- Ik kom via Google op de website van een webdesigner, ik zocht op ‘wordpress website bouwen’
- Op deze website vind ik heel veel informatie over het bouwen van een website met behulp van WordPress
- Ook vind ik op zijn website een handig e-book met tips over goed vindbare WordPress websites, de zogenaamde ’freemium’, waarover hieronder bij tip 5 meer
- Ik moet mijn mailadres achterlaten om dit e-book te ontvangen
- Het e-book staat vol nuttige tips en (technische) zaken die om de hoek komen kijken bij het maken van een goede website
- De volgende dagen krijg ik via de mail meer info en tips over WordPress websites, ik raak onder de indruk van de kennis van de webdesigner
- Vervolgens krijg ik een gepersonaliseerde mail met een formulier waarop ik mijn wensen voor een website kan invullen
- Ik krijg een voorstel voor hoe mijn website eruit kan zien, met een offerte voor de bouw hiervan door deze webdesigner
Zoals je hierboven kunt lezen is het verkopen via je website meestal een proces van meerdere stappen en bestaat dit vooral uit verleiden, imponeren en overtuigen. Direct, koud wat verkopen is -afgezien van een fysiek product- vaak lastiger voor een ZZPer.
Ook kan een conversie op je website leiden tot een ’offline’ verkoop, misschien nadat je een afspraak hebt gemaakt of nadat je iemand aan de telefoon hebt gesproken.
5. De give-away, freemium, het kadootje, ofwel je ‘proeve der bekwaamheid’
Een perfecte manier om een lijntje naar je conversiedoel te leggen is door iets weg te geven op je website. Idealiter geef je iets weg dat aansluit op je vakgebied en waarmee je je kennis kunt etaleren.
Zo geeft deze loopbaancoach een gratis MP3 weg met tips op weg naar ander werk:
Door dit gratis weg te geven via een te versturen mail verleid je je bezoeker om zijn of haar mailadres achter te laten. En dat is een veel gebruikt en gewenst conversiedoel.
Je kunt dan immers 1-op-1 communiceren met de bezoeker van je website en inhaken op datgene wat hij of zij heeft gedownload. Blijkbaar ligt daar immers een latente interesse en kun je uiteindelijk toewerken naar de ultieme conversie:
Het verkopen van je dienst of (e)product!
Voorbeeelden van een weggever:
- Een e-book
- Een checklist
- Een whitepaper
- Een podcast of instructievideo
- etcetera
Conclusie ‘Verkopen via je website’
Er zijn legio mogelijkheden om jezelf, je dienst of product als ZZP’er te verkopen via je website. Ook al denk je dat het voor lastig of onmogelijk is, ik hoop dat ik je met dit blog op ideeën heb gebracht.
Vaak helpt het om niet naar een directe verkoopmogelijkheid van je ‘eindproduct’ te zoeken, maar goed na te denken over de weg daar naartoe en daar je verkoopinspanningen op je website op in te richten. Met andere woorden: warm de bezoekers van je website op voordat je ze wat aanbiedt, eigenlijk niet veel anders dan acquisitie of verkoop die je ‘offline’ doet.
Vind je dit een nuttig artikel? Deel dan graag op Twitter of Facebook!
Had je trouwens onze ‘freemiums’ al gevonden? De ‘checklist ZZP’er worden’ bijvoorbeeld of de ‘Gratis urensheet ter onderbouwing van het urencriterium’? 🙂