Ben je ondernemer en heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is de kans groot dat je btw-plichtig bent en je btw-aangifte moet doen.
De afkorting btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Soms wordt dit ook wel eens omzetbelasting genoemd. De eerste keer dat je btw-aangifte moet doen, ontvang je automatisch van de Belastingdienst een brief met daarin het bericht dat je btw-aangifte moet doen en jouw inloggegevens voor de site van de Belastingdienst. Je moet aangifte doen als je ondernemer voor de BTW bent.
Jouw btw-periode
Onderzoek eerst wat voor jou de beste btw-periode is. Je mag namelijk per maand, per kwartaal of per jaar btw-aangifte doen. De meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte. Doe je liever aangifte per maand of per jaar dan moet je dat aanvragen bij de Belastingdienst.
Een voordeel van aangifte doen per jaar is dat je maar een keer per jaar btw-aangifte hoeft te doen en hier daarna niet meer aan hoeft te denken. Wil je per jaar aangifte doen? Hou dan rekening met een aantal voorwaarden. Zoals: je mag met je bedrijf niet meer dan €1.883 aan btw betalen per jaar. Kijk voor de overige voorwaarden op de site van de Belastingdienst.
Let op: Ook als je helemaal geen kosten of omzet hebt gemaakt in een btw-periode, moet je toch btw-aangifte doen. Bij het doen van de btw-aangifte kruis je bij ‘Hebt u dit tijdvak iets aan te geven?’, nee aan.
Doe je per kwartaal aangifte, dus vier keer per jaar, dan moet je uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand na ieder kwartaal je btw-aangifte ingeleverd én betaald hebben. Hieronder zie je een overzicht van de btw-periodes:
Periode: | Aangifte & betaling uiterlijk binnen: |
1e kwartaal: januari t/m maart | 30 april |
2e kwartaal: april t/m juni | 31 juli |
3e kwartaal: juli t/m september | 31 oktober |
4e kwartaal: oktober t/m december | 31 januari |
Tip: doe én betaal je btw-aangifte op tijd. Het duurt soms even voor dat het geld dat je moet betalen aan de Belastingdienst is overgeschreven. Zorg er daarom voor dat je je btw-aangifte op tijd doet en niet op de laatste dag. Zo voorkom je dat de betaling niet op tijd binnen is en je een boete krijgt.
Wat komt er kijken bij de BTW aangifte?
Hoe werkt dat dan zo’n btw-aangifte? Allereerst is het heel belangrijk om je administratie op orde te hebben. Zorg dat je alle facturen, bonnetjes en rekeningen op een overzichtelijke manier bijhoudt. Alles wat je koopt en verkoopt voor je bedrijf moet je goed bijhouden. Dit kan heel makkelijk in een Excel-bestand, op papier of nog makkelijker, in een online boekhoudprogramma zoals
e-Boekhouden.nl.
Hoe moet je btw-aangifte doen?
Btw-aangifte doen is helemaal niet ingewikkeld. Zolang je je financiële gegevens maar op orde hebt. Je vult je btw-aangifte in via de website van de Belastingdienst of doet dit, nog makkelijker, via een online boekhoudprogramma als e-Boekhouden.nl.
Vul je de btw-aangifte in via de site van de Belastingdienst, dan log je daar eenvoudig in met de gegevens die je hebt gekregen in de brief van de Belastingdienst. Hierin staat ook uitgelegd hoe je dat doet. Je telt de bedragen bij elkaar op, vult deze in op de site en verzend de aangifte.
Aangifte doen via e-Boekhouden.nl
Best een klusje dat handmatig invoeren via de site van de Belastingdienst. Het snelst en eenvoudigst is het om je btw-aangifte meteen vanuit je online boekhoudprogramma te doen. In e-Boekhouden rekent het programma direct alle bedragen van de btw-aangifte voor je uit als je alle bonnetjes en facturen netjes hebt bijgehouden. Die bedragen hoef je vervolgens alleen nog even te controleren en voilà!
Met een druk op de knop verstuur jij jouw btw-aangifte naar de Belastingdienst. Als de aangifte is verstuurd, dan krijg je binnen 72 uur bericht van de Belastingdienst. Ook kun je de status van de aangifte bekijken in het boekhoudprogramma.
Door deze automatische verwerking en de directe koppeling met de Belastingdienst is aangifte doen met e-Boekhouden.nl een fluitje van een cent. De btw die je rekent op je facturen en die je betaalt als je wat koopt, houdt het boekhoudprogramma dus heel overzichtelijk voor je bij. Het bespaart jou heel veel tijd die je lekker kunt besteden aan je bedrijf.
Alle aangifte tips op een rij
• Bekijk eerst wanneer je btw-aangifte moet doen. Dus, welke periode voor jou het beste werkt;
• Doe op tijd aangifte. Zo voorkom je een boete. Tip: download de btw-alert app van de Belastingdienst, zo ben je nooit te laat met je btw-aangifte;
• Doe de btw-aangifte nauwkeurig. Kijk goed of je niets overslaat;
• Betaal de Belastingdienst op tijd;
• Overweeg een online boekhoudprogramma waarin je jouw btw-aangifte met een druk op de knop doet, dit kan onder andere in e-Boekhouden.nl.