Je moet als ZZP’er BTW aangifte doen als de belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de BTW. Het kan zijn dat je BTW ondernemer bent ook als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
Criteria ondernemer voor de BTW
De belastingdienst let op de volgende twee zaken om te bepalen of je BTW ondernemer bent:
- Voer je zelfstandig een onderneming en heb je daar inkomsten uit
- Heb je regelmatig inkomsten uit deze onderneming (of je winst maakt doet er dan niet toe)
Kort gezegd komt het er op neer dat je werkzaamheden de hobbysfeer moeten ontstijgen, dat je ze vrijelijk kunt indelen en dat je meer dan 1 opdrachtgever hebt. Word je als ondernemer voor de BTW bestempeld dan kan het nog zijn dat je geen BTW hoeft af te dragen als je bijvoorbeeld onder de ‘kleineondernemingsregeling‘ valt of je vrijgesteld bent van de BTW.
Wanneer je ondernemer voor de BTW bent krijg je een BTW nummer toegewezen dat je moet vermelden op je facturen. Je kunt dan ook de betaalde BTW op uitgaven voor je bedrijf aftrekken in je BTW-aangifte.
BTW en nevenwerkzaamheden
Veel ZZP’ers ‘klussen’ bij naast hun bestaande werk in loondienst. Het lijkt dan vaak alsof ze geen BTW hoeven te betalen omdat het incidentele klussen zijn. Echter, wanneer dit verwante werkzaamheden zijn (de timmerman in loondienst die af en toe een klusje in de avonduren of het weekend doet) dan moet er wel BTW worden afgedragen over de inkomsten.
BTW en rechtsvorm
Voor bovenstaande beoordeling maakt het niet uit onder welke rechtsvorm je actief bent.
De beoordeling voor ‘ondernemer voor de BTW’ is dus een andere dan die voor ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting‘. Vaak is het zo dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent maar wel voor de BTW. Andersom is niet waarschijnlijk.