Bedrijfskleding voor ZZP’ers

Als startende ZZP’er komt er van alles op je af zoals het vinden van leveranciers en personeel, het opzetten van de administratie en het maken van een website. Een van de dingen die vaak vergeten wordt is de bedrijfskleding. Hier 5 tips voor de aanschaf van bedrijfskleding om je op weg te helpen.

Huisstijl ontwerpen

Bij de start van een organisatie hoort de ontwikkeling van een huisstijl, met daarin goed herkenbaar de naam van de organisatie, een logo en mogelijk ook een slogan. De huisstijl moet geschikt zijn voor voorbeeld visitekaartjes, de website, autobelettering en bedrijfskleding. Het ontwerp ervan kun je overlaten aan een reclamebureau of je kunt het zelf doen (met behulp van grafische programma’s), maar zorg dat je ervan in de toekomst kunt profiteren. Qua vervolgkosten kan bijvoorbeeld het bedrukken van een item met een logo bestaande uit zes kleuren driemaal zo duur zijn als met een tweekleurig logo. Digitale bestanden met de naam, het logo en eventuele slogan moeten bewerkbaar zijn door een drukker, een simpele JPG-afbeelding is dus onbruikbaar.

Materiaalkeuze

Voor sommige ZZP’ers is de keuze voor bedrijfskleding snel gemaakt door de functionele eigenschappen. Het moet gecertificeerd zijn en bijvoorbeeld brandvertragend of waterafstotend werken. Ook is het handig om te letten op de wasvoorschriften van de kleding. Komt de kleding met bacteriën in aanraking en moet het heet worden gewassen? Kies dan niet voor kleding die kan krimpen in de was zoals katoen. Voordelen van katoen zijn echter wel dat het 100% natuurlijk is, het rechtstreeks op de blote huid gedragen kan worden en warmte doorlaat. Polyester is synthetisch en kan dit niet, maar polyester krimpt daarentegen niet in de was en is kreukvrij.

Kledingkeuze

Met betrekking tot de representatieve kleding zijn er meer zaken die je keuze voor de kleding kunnen beïnvloeden. Bedenk bijvoorbeeld goed of de kleding buitenshuis zowel in de winter als in de zomer gedragen moet worden. Ook moet je nadenken over hoe opzichtig je de bedrukking wilt laten zijn. Stel dat je overdag werkt in een mooie polo met een groot logo op de rug en je hebt ’s avonds een receptie, trekt je dan dezelfde polo aan? Of kies je dan liever voor een blouse met een klein subtiel logo van je bedrijf op de mouw?

Kleding als marketingtool

Kleding kan ook goed als marketingtool werken door het zelf te dragen, of door kleding aan anderen weg te geven als bedankje of tijdens een actie. Bedrijfskleding zorgt voor herkenbaarheid en kan de naamsbekendheid vergroten wanneer de naam, het logo, de slogan en eventuele contactgegevens zichtbaar zijn. Daarnaast kun je ook speciale acties op kleding laten drukken (bedenk wel dat bij tijdelijke acties de kleding daarna eigenlijk niet meer gedragen kan worden) of door middel van een QR-code de website of Facebookpagina promoten.

Keuze van de drukkerij

Een belangrijk laatste punt is de keuze van drukkerij als je bedrijfskleding wilt bestellen. Zoek een drukker waar je terecht kunt voor kleinere aantallen en zelfs enkele items. De drukker moet echter ook wel grotere aantallen snel kunnen drukken als je bij een marketingactie kleding wilt uitdelen. Het is uiteraard handig als je een drukkerij hebt waarbij je gemakkelijk kleding online kunt ontwerpen, en kunt nabestellen uit de eerdere bestelgeschiedenis.

Met deze 5 tips hopen we je als ZZP’er op weg te helpen als het gaat om bedrijfskleding. Heb je nog vragen of aanvullende tips? Laat dan je reactie achter en we proberen hier zo snel mogelijk op te reageren.

Deze tips zijn mogelijk gemaakt door Digitransfer.info, specialist in het bedrukken van kleding.

Auteur

Scroll naar boven