Als ZZP’er in de bouw kun je gebruik maken van bureau’s, bemiddelaars en andere tussenpersonen om aan werk te komen. Lees hier hoe dit werkt en waarop je moet letten
Veel aannemers en zakelijke opdrachtgevers maken gebruik van een tussenpersoon om een zoekvraag voor vaklieden uit te zetten. Daarmee besteden ze het zoeken, screenen en (administratief) afhandelen uit. Anderzijds schrijven ZZP’ers zich in bij een tussenpersoon omdat ze zelf niet goed zijn in acquisitie of omdat ze zo een beter tarief of voorwaarden kunnen bedingen.
Bemiddeling vs Doorlening
Het is goed om een verschil te maken tussen bureau’s die zuiver bemiddelen voor ZZP’ers danwel op basis van doorlening werken.
Bij bemiddeling is de tussenpersoon een derde partij die twee andere partijen (in dit geval een aannemer en een ZZP’er) met elkaar in contact brengt. Vervolgens wordt een deel of het gehele proces van afhandeling (contracten, urenverwerking, facturering en betaling) door deze derde partij gedaan. Meestal werk je dan dus rechtstreeks voor je opdrachtgever (je hebt daar het contract mee) en wordt er ook door jou of namens jou gefactureerd. Je ontvangt dan een aparte factuur van de bemiddelaar voor de geleverde diensten.
Bij doorlening is de tussenpersoon jouw opdrachtgever, daar sluit je het contract mee af en je stuurt een factuur aan de tussenpersoon. Je werkzaamheden voer je uit bij de eindopdrachtgever (in de bouw de aanneemer). De tussenpersoon stuurt vervolgens een factuur naar de eindopdrachtgever, het verschil tussen jouw en zijn factuur is de verdienste van de tussenpersoon.
Bemiddeling en doorlening in de bouw
In de bouw komt zowel doorlening als bemiddeling voor. De huidige Bouw CAO verplicht in principe een aannemer om rechtstreeks met een ZZP’er te werken. Dat zou betekenen dat alleen bemiddeling is toegestaan en doorlening niet (meer). Hoe dit in de praktijk gehandhaafd en gecontroleerd wordt is niet bekend. Bemiddeling heeft daarnaast als voordeel dat iedere nieuwe opdrachtgever via deze tussenpersoon ‘meetelt’ als opdrachtgever voor de fiscale check op zelfstandig ondernemerschap. Bij doorlening is het bureau je enige opdrachtgever, ook al werk je uiteindelijk bij meerdere verschillende eindopdrachtgevers (aannemers).
Voorwaarden en tarieven
Let goed op wat voor diensten je precies afneemt en wat voor fee je daarvoor moet betalen. Dit moet uiteraard in verhouding tot elkaar staan en transparant zijn: wat betaalt de uiteindelijke opdrachtgever, wat krijgt de tussenpersoon en wat hou jij over. Het is daarbij van groot belang wie uiteindelijk het betalingsrisico loopt en op wat voor termijn (en onder welke voorwaarden) je betaalt wordt.
Tussenpersonen en de wet DBA
Met de komst van de wet DBA is het nog belangrijker om vast te stellen welke rol en positie de tussenpersoon inneemt. Alleen dan kan er ook een juiste modelovereenkomst bij worden afgesloten. Op de website van de belastingdienst zijn verschillende modelovereenkomsten beschikbaar die in het geval van doorlenen gebruikt kunnen worden.
Platforms voor klussen
De laatste jaren is er een enorme toename van online aanbod van particuliere klussen. Na de pionier Werkspot verschenen diverse andere websites waar op klussen geboden kan worden of op een andere manier met een particuliere opdrachtgever in contact kan worden gekomen. Ook hier geldt dat je goed moet uitzoeken wat voor (abonnement) kosten je betaalt en hoe de communicatie, afhandeling en eventuele garantie met de particulier verloopt.