Categorieën
ZZP Blog

Je eigen ZZP melkkoe

Als ZZP’er werk je voornamelijk ‘uurtje factuurtje’ of tegen een aangenomen prijs. In beide gevallen plakt de omzet aan jou als persoon vast. Hoe kom ook jij aan die felbegeerde melkkoe?

De ZZP melkkoe

Eerst maar wat uitleg over de melkkoe (in goed Nederlands ook wel bekend als ‘cashcow’). Dit klinkt wat oneerbiedig en doet voorkomen alsof je je klanten uitmelkt. Dit wordt hier absoluut niet bedoeld. Met een melkkoe bedoel ik een inkomstenstroom naast de bovengenoemde ‘persoonlijke’ omzet. Welke dus niet alleen afhankelijk is van jouw directe uren. Simpel gezegd: inkomsten die doorlopen ook als je zelf bij een klant zit, aan een project werkt of nog beter als je op vakantie bent. De beste melkkoe staat in de wei, heeft af en toe wat aandacht nodig maar geeft iedere dag trouw haar melk.

Voorbeelden uit de praktijk

Er zijn legio ZZP’ers die naast hun reguliere omzet een extra inkomstenstroom hebben:

  • Verkoop van Ebooks op hun vakgebied
  • Online trainingen en cursussen
  • Als affiliate voor gerelateerde dienstverleners
  • Diensten in abonnementsvorm of de vorm van strippenkaarten
  • etcetera

Op zoek naar jouw melkkoe

Hoe vind je als ZZP’er jouw eigen melkkoe? Zoek in ieder geval dicht bij huis, dus binnen je eigen vakgebied en klantenkring:

Voorbereiden
Benoem zo expliciet mogelijk wat jouw specialiteit is. En wat je onderscheidend vermogen of niche is. Dus niet alleen ’tekstschrijver’ maar ook ‘gespecialiseerd in SEO’ en/of ‘gericht op bedrijven in de technische branche’.

Kiezen
Welk middel past bij jouw specialiteit? Heb je een kennisintensieve dienst dan kan een Ebook of online cursus een goed middel zijn. Verleen je (terugkerende) diensten? Probeer dan een abonnement of strippenkaart te creëren. In het voorbeeld van de tekstschrijver zou een klant een abonnement kunnen afsluiten waarbij zijn website periodiek wordt gescreend op taal en vormfouten. Of een nieuwsbrief die elke maand wordt verzorgd. Verleen je ICT diensten? Dan kan een strippenkaart op een helpdesk een prima middel zijn.

Uitvoering
Een Ebook kost tijd om te maken, maar is daarna in principe oneindig keer te dupliceren, verspreiden en te verkopen. Dit geldt ook voor een (online) cursus. Alhoewel de laatste wat meer onderhoud en interactie vereist.
In eerste instantie betekenen een abonnement en strippenkaart een toename van je eigen uren om te kunnen uitvoeren. Bij meerdere abonnementen of strippenkaarten kun je dit soort zaken prima uitbesteden. Dan ben je echt op weg naar je eigen melkkoe.

Heb jij al een eigen melkkoe? Deel deze dan met ons hieronder!