Categorieën
ZZP Blog

Marketing voor ZZP’ers

Wellicht ben je reeds doordrongen van het feit dat een continue stroom van tevreden klanten niet vanzelf op gang komt. Nee, de hoeveelheid klanten met wie je in de komende maanden aan de slag gaat, zal evenredig zijn aan jouw persoonlijke marketinginspanningen.

Marketing is meer dan reclame

Binnen de wereld van ZZP’ers moet marketing echter nog steeds opboksen tegen het beeld dat marketing gelijkgesteld is aan reclame en publiciteit. Niks is minder waar!
Bij marketing en publiciteit wordt gedacht aan reclamespotjes, jingles van mobiele providers, gratis monsters in de supermarkt, dure advertenties in tijdschriften, enz. Niks van dit alles is echter efficiënt en doeltreffend voor ZZP’ers en solo-ondernemers.

Persoonlijke marketing

Marketing is veel breder, creatiever en persoonlijker dan dit soort geweld. Bij marketing voor dienstverlenende zelfstandigen zoals consultants, coaches, trainers, freelancers, voedingsdeskundigen, enz draait het namelijk om het bewerkstelligen van de volgende drie belangrijke dingen:

  • bekendheid creëren omtrent je aanbod (‘visibility’)
  • ervoor zorgen dat men je graag mag (‘likeability’)
  • ervoor zorgen dat men je vertrouwt als “dé expert in je vakgebied’ (’trustability’)

Dit zijn de drie pilaren waar je in je marketing en klantenwerving voortdurend aan moet werken. Reclame helpt hooguit je naamsbekendheid te vergroten, maar zal er nooit toe leiden dan men je graag mag en je vertrouwt als dé expert ter zake. Iedereen weet namelijk dat reclame niks te maken heeft met geloofwaardigheid, maar alles met geld: grote budgetten voor dure advertenties, events, sampling, enz.

Marketing is voor iedereen verschillend

Nee, marketing is de verzameling van strategieën en tactieken om klanten aan te trekken en te behouden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lezingen geven, nieuwsbrieven schrijven, bloggen, artikels publiceren, netwerken in een service- of sportclub, enz. En ga daarbij vooral op zoek naar welk soort tactieken bij jouw persoonlijkheid passen. Hou je niet van spreken voor grote groepen dan doe je dit ook beter niet. Wat je met tegenzin doet, valt niet vol te houden en zal ook nooit het gewenste resultaat opleveren. Misschien schrijf je veel liever een artikel of bouw je stap voor stap en doelbewust een waardevol netwerk van doorverwijzers uit.

Maak je eigen marketingkeuzes

Hoe dan ook, marketing speelt een zeer belangrijke rol in elk bedrijf dat wil groeien en gezond wil blijven. Maak dus vandaag nog bewuste marketingkeuzes en volhard in wat je doet. Eenvoudige, maar volgehouden acties leveren nu eenmaal méér op dan wilde, éénmalige initiatieven.