Categorieën
Marketing

6 handige tips Twitteren voor ZZP’ers

Steeds meer ZZP’ers scoren klanten en opdrachten via Twitter. Zorg wel dat je een goed plan en doel hebt. Lees hier hoe ook jij succesvol Twittert met onze 6 tips.

Goed voorbereiden

Als je besluit te gaan Twitteren, zorg dan dat je een volledig profiel hebt. Niets is zo vervelend als een onvolledige Bio, slechte of geen pasfoto of ontbrekende contactgegevens. In de instellingen van je Twitter-account kun je dit allemaal aanpassen. Het is daarbij belangrijk dat deze zaken passen bij je ‘branding’ van je eigen persoon.

Probeer vaste tijdstippen in je agenda te plannen om met Twitter bezig te zijn. Zo wordt het sneller een onderdeel van je dagelijkse routine.

Bepaal je doel

Om te zorgen dat je niet als een ‘kip zonder kop’ met Twitter aan de gang gaat is het verstandig te bepalen met welk doel je gaat twitteren. Dit kan zeer divers zijn:

 • Nieuwe klanten vinden/ omzet verhogen;
 • Voeling met je doelgroep houden;
 • Bijblijven op je vakgebied;
 • Je netwerk verbreden
 • Gerichte vragen stellen via #dtv
 • etc.

Wanneer je dit doel helder hebt kun je gericht volgers zoeken en bepalen hoeveel tijd je (maximaal) aan Twitteren wilt besteden.

Tweet verstandig

Twitter wordt door sommige ZZP’ers als vervanging voor het praatje bij de koffiemachine gebruikt. Vraag je af of dit bij het doel van jouw Twitter activiteiten past. Natuurlijk mag je af en toe een persoonlijk getint bericht plaatsen. Maak het echter niet te bont en gebruik je ZZP account niet om iedere maandag je weekend door te nemen of voor flauwe grappen. Maak eventueel een privé-account aan om dat soort berichten te plaatsen. 

Let ook op met ‘reclame-tweets’ voor jouw ZZP diensten of producten. Doe dit met beleid en wissel deze voldoende af met tweets die voor jouw doelgroep interessant zijn.

Plan je tweets

Heb je maar een beperkte tijd per dag om te tweeten? Probeer dan om je tweets verspreid over de dag of week te plannen. Heb je een interessante tweet die naar een artikel of blog op je website verwijst? Plaats die gerust meerdere keren, zowel in de ochtend als middag om zo veel mogelijk volgers te bereiken.

Meer volgers krijgen

Iedereen wil natuurlijk dat zijn tweets worden gelezen. En het liefst door zoveel mogelijk personen. Hoe krijg je een substantieel aantal volgers? Bij Twitter is dit simpel: voornamelijk door zelf mensen te gaan volgen. Doe dit wel met beleid: ga niet lukraak volgen maar zoek personen die voor jouw Twitterdoel interessant kunnen zijn. Let hierbij op:

 • Lees zijn/ haar bio en bepaal of deze persoon in jouw doelgroep valt;
 • Hoeveel volgers heeft de persoon in kwestie zelf?;
 • Hoe actief is deze persoon op Twitter?;
 • Bekijk eventueel wat laatste tweets;
 • Zorg voor een balans tussen personen die je volgt en je eigen volgers.

Dit kost relatief veel tijd, maar levert je wel de meest kwalitatieve (terug)volgers op. Gebruik eventueel een hulpprogramma zoals Social Bro of Tweepi om bovenstaand proces zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Twitter hulpprogramma’s

Er komen steeds meer hulpprogramma’s voor Twitter, hierboven werden er al twee genoemd (SocialBro en Tweepi). Andere bekende zijn: Hootsuite, Tweetdeck, Tweetadder, TrueTwit, Tweetstats en zo zijn er nog veel meer. De meeste programma’s hebben een gratis versie met beperkte mogelijkheden en een betaalde.