Categorieën
Contracten en voorwaarden

Vergunningen & Subsidies

Het kan zijn dat je één of meerdere vergunningen nodig hebt als je je eigen bedrijf start. Informeer bij de Kamer van Koophandel of dit voor jouw bedrijf ook geldt.

Vroeger had je een vestigingsvergunning nodig, dat hoeft tegenwoordig niet meer. Er zijn echter nog wel een aantal branches waar je (gemeentelijke) vergunningen nodig hebt of waar specifieke wettelijke regels gelden, zoals in de horeca, winkelbranche en de transportsector. Wanneer je je kantoorruimte of winkelpand wilt uitbreiden of je wilt gevelreclame plaatsen dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

Subsidies voor ZZP

Als startende ondernemer kun je recht hebben op subsidies. Sommige subsidies vraag je aan bij de overheid, andere bij je gemeente. Vraag subsidie altijd op tijd aan, ruim voordat je begint aan het project. Projecten die al gestart zijn, komen vaak niet meer in aanmerking voor subsidies. Bij de gemeente kun je terecht voor Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) voor een lening, krediet of aanvulling op je aankomen. Je kunt hier aanspraak op maken als je geen krediet of lening kunt krijgen bij een bank.

Starten vanuit uitkering of arbeidsongeschiktheid

Wanneer je vanuit een ww-uitkering of bijstandsuitkering als ZZP’er start dan zijn er diverse regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook als je arbeidsongeschikt of een arbeidshandicap hebt.