Als ZZP’er ontkom je er bijna niet aan om een eigen website te hebben. Misschien alleen als online reclamefolder of ook om leads of omzet te genereren.
Een eigen website is het visitekaartje van je eigen onderneming. Naast een omschrijving van je dienst of product vertel je wat over jezelf, laat je klanten aan het woord en vermeld je je contactgegevens.
Doel van je website
Je kunt verschillende doelen onderscheiden wanneer je een website maakt. Het is aan te raden om daar voordat je een website (laat) maken over na te denken. Je kunt dan beslissen hoe je website moet worden opgebouwd, wat voor foto-materiaal je nodig hebt, wat voor technische eisen je stelt etc.
Enkele voorbeelden van doelen zijn:
- Informatie over je diensten, product en je onderneming
- Portfolio van projecten, gerealiseerde opdrachten
- Blogs & achtergrondinformatie plaatsen over jouw bedrijf en je vakgebied
- Verzamelen van emailadressen ten behoeve van acquisitie (vraag toestemming!)
- Online verkopen van je producten of diensten
Uiteraard kun je ook voor een combinatie van meerdere doelen kiezen.
Inhoud van je website
Als je weet wat je doel is kun je gericht gaan nadenken over de inhoud (teksten, foto-materiaal, formulieren etcetera). Zorg dat je voldoende tijd besteed aan je teksten. Het is de kunst bezoekers van je website binnen een paar seconden te triggeren om door te lezen. Daarnaast is een goede tekst belangrijk voor de vindbaarheid in zoekmachines. Als je zelf geen foto-materiaal hebt, dan kun je dit laten maken of stock-foto’s kopen. Voor oer-hollandse foto’s kijk je op de Nationale Beeldenbank, met foto’s vanaf € 6,95 per stuk. Heb je wat meer tijd en vind je het niet erg om zelf te zoeken kijk dan op Flickr. Let op dat je wel naar foto’s die commercieel vrij gebruikt kunnen worden.
Lay-out van je website
De lay-out wordt ook voor een groot deel bepaald door het doel dat je voor ogen hebt. Een webshop zal een andere indeling hebben dan een informatieve website. Of je nu zelf je website maakt of dit uitbesteed, denk hier goed over na. Bepaal welke elementen of informatie je op de home pagina wilt hebben en welke in andere secties. Wil je een eventueel blog een prominte plek geven op je begin pagina of moet die alleen via een munu-button te benaderen zijn?
Zelf doen of uitbesteden?
Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om zelf een website te maken. Je kunt met diverse CMS (Content Management System) gratis aan de slag, WordPress en Joomla zijn de bekendste voorbeelden. Met Weebly maak je gratis op zeer eenvoudige wijze een website.
Let wel op dat je website een professionele uitstraling heeft en geschikt is voor alle browsers. Wanneer het hobbyisme van je website afdruipt geeft dat geen goed beeld naar bezoekers (potentiele opdrachtgevers!). Dat kan een overweging zijn om een externe partij in te schakelen om een website te laten maken. Dat hoeft overigens niet kostbaar te zijn, tegenwoordig kun je een redelijke website laten maken rond de € 500.