Categorieën
ZZP Blog

5 tips om als ZZP-er emailmarketing in te zetten

Het emailgebruik onder Nederlanders is met 90% het hoogste van de Europese Unie (gemiddeld 67%). Als ZZP’er gebruik je e-mail dagelijks voor werk georiënteerde communicatie met klanten en partners, maar je kunt e-mail ook inzetten als marketingkanaal.

Je eigen persoon als merk

Als zelfstandige beschik je doorgaans niet over de naamsbekendheid van een sterk merk/organisatie, juist daarom is het belangrijk om als persoon ‘top of mind’ te zijn bij bestaande en potentiele klanten.

Meer rendement uit emailings

E-mail is hét medium om in contact te komen en blijven met de personen die jou werk gaan opleveren. Veel ZZP’ers gebruiken email al voor acquisitie, maar een klein deel haalt hier maximaal resultaat uit. Let op een paar belangrijke punten voor een optimaal resultaat uit jouw e-mails naar klanten en prospects.

5 tips voor efficiente Emailmarketing

  1. Kort is beter dan lang, eenvoudig is beter dan complex. In een professionele omgeving is jouw mail waarschijnlijk één van de vele die de ontvanger mogelijk leest. Verdoe de tijd van je ontvanger niet. Hou je bericht kort en bondig en kom snel tot de kern. Zorg wel dat je bericht persoonlijk blijft en benader de ontvanger natuurlijk respectvol en beleefd.

  2. Gebruik het onderwerp en de eerst paar regels effectief. Vrijblijvende e-mails worden snel als ongewenste post aan de kant geschoven. Gebruik daarom het onderwerp en de eerste paar regels van je bericht goed om de aandacht van de lezer te trekken. Bedenk wat de interesse van de ontvanger gaat wekken en gebruik zogenaamde ‘magische woorden’: voordelen, vertrouwd, resultaten, nieuw, persoonlijk, bijzonder, gratis, nieuw, ontdekken etc. Accentueer eventueel belangrijke woordgroepen met een opvallende kleur (geen rood).

  3. Gebruik recensies van tevreden klanten. Recensies zal je niet in elke mail willen toevoegen, maar kunnen een sterk middel zijn om de lezer te overtuigen van jouw kennis en kunde. Zorg dat het voor de lezer duidelijk is dat het om een recensie gaat door cursief te schrijven, aanhalingstekens te gebruiken en de recensent te vermelden.

  4. Geen standaard aanhef en afsluiting. Steeds meer ZZP’ers concurreren met jou mee naar de mooie opdrachten. Zorg dat je opvalt en maak je aanhef en afsluiting persoonlijk. Gepaste brutaliteit benadrukken je motivatie en gedrevenheid. Wat heb je bij het benaderen van potentiele klanten tenslotte te verliezen? Blijf natuurlijk altijd professioneel en beleeft.

  5. Call to action. “Leuk zo’n mailtje, maar ik kijk er later nog wel eens naar”. Zorg dat de lezer ten alle tijden overgaat tot een bepaalde actie. Direct contact opnemen voor meer informatie of een afspraak is ideaal, maar zorg er in elk geval voor dat je ‘bovenop de stapel’ ligt. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om direct een LinkedIn connectie te worden of vrijblijvend eens kennis te maken. Als je op het moment van contact niet nodig bent, maar later mogelijk wel, vraag dan wanneer je terug kan mailen/bellen en agendeer dit voor jezelf. Groene call to actions vallen op en zorgen doorgaans voor een hoger conversiepercentage.

Veel succes met het e-mailen naar jouw klanten en prospects. Heb jij tips, deel ze dan graag!