Categorieën
Inkomsten

Payrolling voor ZZP-ers

Flexibele werktijden, vrijheid en je eigen tarieven. Het werken als zzp’er brengt fijne voordelen met zich mee. Toch heb je als zzp’er ook met een aantal nadelen te maken: financiële onzekerheid en, ook niet geheel onbelangrijk, administratieve verplichtingen. Wil je dit uit handen laten nemen? Payrollen kan dan een oplossing voor je zijn.

Payrollen in het kort

Een payrollbedrijf neemt jou als zzp’er (samen met andere freelancers en tijdelijke werknemers) in loondienst en wordt als het ware jouw nieuwe werkgever. Op deze manier werk je als zzp’er zoals je gewend bent voor opdrachtgevers, maar kun je ook gebruik maken van alle voordelen die normale weknemers hebben.

Handig om te weten: alle administratieve zaken behoren tot het takenpakket van de payrollaanbieder. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over loondoorbetalingen, jaaropgaven, verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid, enzovoorts. Dit scheelt jou én je werkgever veel tijd.

Waarom payrollen als zzp’er?

Het grootste voordeel van payrollen voor zzp’ers? Buiten dat het payrollbedrijf alle administratieve verplichtingen van je over neemt, doen ze dit ook met facturatie en debiteurenbeheer. Je kunt starten met payrollen wanneer je wilt. Hieronder nog een aantal belangrijke en handige voordelen:

  • Je bent verzekerd voor de ziektewet, werkloosheid én arbeidsongeschiktheid.
  • Je salaris wordt netjes op je rekening gestort.
  • Minder administratieve verplichtingen, meer tijd voor je werk.

Hoe werkt het?

Payrollen werkt simpel en snel. Als zzp’er maak je afspraken met jouw opdrachtgevers over uren en tarieven. Vervolgens geef je aan het payrollbedrijf door hoeveel uur je hebt gewerkt en tegen welk tarief. Zodra de opdrachtgever akkoord gaat met de doorgegeven informatie, betaalt het payrollbedrijf je binnen de afgesproken termijn uit. Het payrollbedrijf kan dan, als laatste stap, de rekening naar de opdrachtgever sturen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van payroll verschillen per ZZP’er. Over het algemeen kun je het volgende onderscheid aanhouden:

  • Het bruto loon van de ZZP’er
  • De omrekenfactor van het payrollbedrijf

Payroll bedrijven hanteren over het algemeen het bruto uurloon x de omrekenfactor als tarief. De opbouw van het bruto uurloon en de omrekenfactor hangt af van onder andere het vakantiegeld, de vakantiedagen, ziekteverzuim en sociale premies. Om de kosten voor jou vast te stellen is het van belang om een afspraak te maken met het payroll bedrijf.

Wel of niet payrollen?


Zoals eerder gezegd heeft het gebruik maken van payroll voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen: wanneer je te veel uren uitbetaald krijgt via payroll, bestaat een kans dat je geen recht meer hebt op startersaftrek. De uren die je via payrolling krijgt uitbetaald, vallen voor de Belastingdienst namelijk onder uitbetalingen in loondienst. Daarnaast bestaat er een grote kans dat je VAR-WUO wordt ingetrokken.

De tips in dit artikel zijn mede mogelijk gemaakt door HSU Payroll Services. ZZPerworden.info is niet verbonden aan dit bedrijf en raadt iedere ZZP’er aan een eigen overweging omtrent payrolling te maken.