Categorieën
ZZP Nieuws

Dramatische terugval ZZP opdrachten op bemiddeling platforms..zo ga je daar mee om

De klussen voor zelfstandigen op de diverse bemiddeling platforms lopen snel terug. Niet verrassend in deze tijd, maar wat doe je eraan?

Nieuwsstation BNR maakte onlangs een rondje langs een aantal platforms waar bemiddeld wordt voor opdrachten voor ZZP’ers/ Freelancers. De conclusie: het aantal geplaatste klussen is enorm teruggelopen, in veel gevallen gehalveerd of zelfs minder dan dat.

Dit is op zich geen vreemde ontwikkeling in deze tijden van ‘Corona crisis’ de vraag is alleen hoe je daar als ZZP’er mee om kunt gaan. Wanneer je inkomen direct wegvalt zijn er een aantal vangnetten waar je gebruik van kunt maken. Deze zijn echter tijdelijk, het is aan te raden om je ook goed te bezinnen op de toekomst en te bedenken hoe deze er uit gaat zien voor jouw branche en vakgebied. En vooral welke behoeften jouw klanten nu tijdens de crisis hebben en later wanneer het ‘normale leven’ weer wordt opgepakt.

We schreven hier eerder over op deze website, hoe als ZZP’er de Corona crisis te overleven. Natuurlijk is de situatie voor iedereen persoonlijk anders en is er geen algemene remedie. Je kunt jezelf wel de volgende vragen stellen die je op weg kunnen helpen om nu het hoofd boven water te houden en straks klaar te zijn voor een waarschijnlijk sterk veranderd speelveld:

  • Beschrijf nog eens kort je huidige doelgroep en verplaats je in de situatie van je klant. Hij of zij wordt waarschijnlijk ook geraakt door de crisis, hoe kun je hem op dit moment helpen? Denk daarbij niet alleen aan hulp in de vorm van ‘declarabele uren’ maar vooral ook aan het (gratis) delen van jouw kennis en inzichten;
  • Ga in gesprek met je klant, indien zijn dienstverlening of productaanbod verandert, hoe kun jij daar in mee gaan? Welke aanpassingen moet jij nu maken om hem of haar daar in te ondersteunen?
  • Veel bedrijven werken nu letterlijk op afstand, wanneer jouw huidige dienst een fysieke aanwezigheid vereist, hoe kun je deze dan naar een online aanwezigheid omvormen? Er zijn al enorm veel creatieve oplossingen bedacht door andere zelfstandigen, laat je inspireren om met een ‘online bril’ naar je eigen aanbod te kijken;
  • Hoe ziet de vraag van jouw doelgroep er na de crisis uit, je merkt nu al dat er een soort gewenning ontstaat aan de veranderde wereld, probeer eens een half jaar verder te kijken en te bedenken waar dan behoefte aan is binnen je vakgebied;
  • Bedenk een ‘worst case scenario’ indien de vraag naar jouw expertise blijvend zal afnemen of wegvallen. Wat zijn de alternatieven, moet je je misschien wel gaan richten op een andere (aanpalende) branche?

Bovenstaande vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden, maar wel noodzakelijk om klaar te zijn voor de toekomst of zelfs te overleven.

Wil je met andere ondernemers en experts van gedachten wisselen over deze en andere vragen? Meld je dan aan voor onze recent opgerichte Facebook groep ‘Ondernemen met voorsprong’.

ZZP Nieuws

Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

Aanmelden