Categorieën
ZZP Blog

Mensen doen zaken met mensen: het belang van een goede profielfoto als ZZP’er

Je bent voor jezelf begonnen omdat je iets doet wat je onwijs leuk vindt om te doen. Het voelt niet als werken én je verdient er je geld mee. Je hebt je website online staan, je social media kanalen zoals LinkedIn zijn ingevuld. Je kiest even snel een (vakantie)kiekje als profielfoto en je bent ready to go, denk je…

Bij heel veel ondernemers draait hun business om wat ze doen, niet zozeer om wie ze zijn. Hierin ligt echter jouw onderscheidend vermogen. Er zullen veel meer ondernemers zijn in Nederland of in deze wereld die aanbieden wat jij biedt, maar ze zijn niet jou. Jij bent uniek in wie je bent, wat je uitstraalt en of je klant daarop aanhaakt. Zomaar even snel een vakantie foto gebruiken als profielfoto heeft daarom niet mijn voorkeur. Een goede eerste indruk (online) maak je namelijk maar één keer.

Personal branding voor een zelfstandig ondernemer is dat nodig?

Mensen doen zaken met mensen, niet met bedrijven. Het is dus van belang dat jij laat zien wie jij bent en wat je te bieden hebt. Door jezelf te laten zien, geeft dat vertrouwen aan je toekomstige klant. Vraag jezelf eens af wie jij bent. Hoe wil je overkomen op je klant en kom je zo nu over op de foto’s die je deelt ? Ben je benaderbaar ? Straal je hetzelfde uit op je profielfoto als wanneer die klant voor je staat ? Wat wil je uitstralen ?

Met personal branding onderscheid je je. Er zullen meer ondernemers bieden wat jij bied, maar zij zijn niet jij. Door jezelf te laten zien wat je doet en waar jij voor staat, kun jij je onderscheiden van al die anderen. Jouw klanten kiezen voor jou om wie jij bent.

Personal branding is niet hetzelfde als je profielfoto, je profielfoto is een onderdeel van je branding. Denk bij personal branding aan je taal, de vormgeving, de kleuren en foto’s die je gebruikt. Je kunt stockfoto’s gebruiken (stockfoto’s zijn algemene foto’s waarvan je de rechten kunt kopen zodat je ze mag gebruiken), deze foto’s kunnen wel binnen je branche vallen maar geven geen beeld van jou. Het is een algemene foto die je collega ook kan gebruiken.

Fotografie is een toegevoegde waarde binnen de personal branding, dat maakt het echt persoonlijk. Zo krijgt je klant een online kijkje in jouw wereld. Deze foto’s kun je gebruiken voor je website, social media en nieuwsbrieven. Zo straal je een consistent beeld uit, dat aan alle kanten klopt. Je bent herkenbaar voor je klant.

Je trekt nooit meer aan dan je gelooft dat je waard bent.

Deze zin heeft alles in mijn business veranderd. Jaren geleden was ik vooral bezig met het leveren van mijn fotografie diensten. Tarieven bepalen deed ik op basis wat ik mezelf waard vond in die tijd. Dat was niet veel, kan ik je zeggen. Ik creëerde voor mezelf mijn eigen plafond. Tot ik aan mezelf ging werken en er achter kwam dat ik nooit meer aantrok dan dat ik geloofde dat ik waard was. Door meer in mezelf en mijn diensten te geloven, begon ik dat ook uit te stralen. Bood ik veel meer service, verhoogde ik mijn prijzen (van de een op de andere dag zette ik een 0 achter mijn tarieven) en ging ik staan waar ik voor sta.

Je kunt je voorstellen dat dit alles een hele andere uitstraling met zich meebracht. Diegene die ik voorheen was, was ik niet meer. Dus die profielfoto heb ik meteen aangepast, die oude paste echt niet meer. Door deze andere uitstraling trok ik de klanten aan die met mij wilde samen werken. Mijn plafond werd enorm opgetrokken en zo blijf ik mijn plafond steeds omhoog gooien. Wat je uitstraalt, trek je aan.

Camera angst

Jouw uitstraling is dus ook de uitstraling van je bedrijf. Daarom is het zo onwijs belangrijk dat jij jezelf laat zien. En je niet gaat verschuilen achter “ik ben niet fotogeniek” excuus. Zoveel ondernemers vinden dat ze op de foto moeten voor een profielfoto maar hebben er zo’n hekel aan, dat ze deze klus maar uitstellen en uitstellen. Totdat je in gaat zien hoe waanzinnig belangrijk deze uitstraling en foto’s zijn. Het is jouw luikje naar de buitenwereld die vol zit met mensen die op jou zitten te wachten. Mensen die zich tot jou aangetrokken voelen omdat jij precies weet wat zij nodig hebben en jij hun probleem kunt oplossen.

Dat begint dus allemaal met een profielfoto van jou waarop jij uitstraalt wie jij bent en wat jij te bieden hebt. Wist je dat beeld 60.000x sneller in je brein wordt opgenomen dan tekst ?

Met een goede profielfoto op LinkedIn wordt je profiel 36% beter bekeken!

Onze hersenen houden van beelden, zo onthouden we dingen beter. De perfecte kans om in het hoofd van je (toekomstige) klant te zitten door goede foto’s te gaan delen.

De beste weg voor angst is er door heen te gaan. Er bestaat echt niet zoiets als ‘niet fotogeniek’ zijn, dit ligt echt bij de fotograaf. Zij zorgen ervoor dat je fotogeniek bent (of niet). Dat ligt nooit aan jou.

De kracht van een profielfoto

Denk nooit meer te licht over je profielfoto, het is jouw visitekaartje. Hiermee trek je klanten aan die bij jou passen. Ga voor een goede profielfoto naar een fotograaf die bij jou past. Waar je een goed gevoel bij hebt, die begrijpt wat jij wil uitstralen. Je zult zien dat als je een goede klik hebt met je fotograaf dat je dat ook terugzien in de foto. Ogen verraden alles namelijk, als je geen klik hebt, zie je dat meteen terug in je blik. Je voelt je ongemakkelijk en dat is wat je niet wil uitstralen.

De keuze voor een passende fotograaf is de basis van jouw profielfoto. Een goede profielfoto doet zoveel meer dan alleen je visitekaartje zijn, het geeft je meer zelfvertrouwen waardoor je jezelf meer en meer laat zien. En dat is weer goed voor je bereik op social media waardoor je uiteindelijk meer klanten gaat aantrekken. Met zomaar even snel een (vakantie) foto uitzoeken en die als profielfoto gebruiken, geef je niet de juiste eerste indruk . Die eerste indruk die je geeft moet gewoon spot on zijn.

Mensen doen zaken met mensen, niet met bedrijven. Zet jezelf goed op de plaat, laat jezelf zien en ga de verbinding met je (toekomstige) klant aan!