Categorieën
Werkplek

Werk als ZZP’er veilig met een zakelijke VPN

Veel ZZP’ers hebben niet één vaste werkplek. Naast een thuiskantoor of gedeelde kantoorruimte, zul je ook regelmatig met een klant afspreken op een andere locatie. Om overal veilig te internetten, is het gebruik van een zakelijke VPN aan te raden.

Stel je voor dat je op een openbare locatie een overleg hebt ingepland, zoals in een restaurant of koffiezaakje. Vaak is het dan toch handig om even je laptop of iPad aan te zetten voor het maken van notities en het opzoeken van een mailtje of andere informatie. Vaak zul je daarbij verbinden met de gratis openbare wifi die op de locatie wordt aangeboden.

Kwaadwillenden op openbare netwerken

Toch is het verstandig om dat in het vervolg niet zomaar te doen: het is voor cybercriminelen namelijk net zo makkelijk om in en uit te loggen van een openbaar netwerk als voor jou. Kwaadwillenden gebruiken dat soort netwerken daarom graag om jouw gegevens (of die van je klanten!) buit te maken.

Als je inlogt bij de bank of mail, dan bestaat de kans dat iemand die inloggegevens te pakken krijgt. Datzelfde geldt wanneer je een bestand met vertrouwelijke informatie uploadt of downloadt. Zo’n document kan zomaar in verkeerde handen komen als je niet de juiste maatregelen neemt.

Bescherm wat je op internet doet

Het is dus belangrijk om jezelf – en indirect ook je klanten – te beschermen tegen indringers via internet. Je hoeft gelukkig geen cyber expert te zijn om goed beveiligd gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Het enige wat je hoeft te doen, is een zakelijke VPN installeren.

Een zakelijke VPN, ook wel een virtual private network, zorgt ervoor dat alles wat je op internet doet niet zomaar uitgelezen kan worden door buitenstaanders. Een VPN versleutelt al je internetverkeer en verstuurt alles als een soort code naar de bestemming.

Daarnaast zorgt een VPN ervoor dat je gegevens via een extra server over het internet worden verzonden. Zo kan een ander niet zien vanaf welk apparaat jij aan het internetten bent, maar ziet iemand alleen de gegevens die bij de server horen.

VPN-server kiezen voor extra beveiliging

Je kunt zelf kiezen via welke extra server jouw internetactiviteit loopt. Kies je voor een server die zich in Amsterdam bevindt, dan lijkt het alsof je vanuit Amsterdam online bent. Maar ook een server in New York is mogelijk: jouw data maakt dan een virtueel reisje rond de wereld. Een server kies je vanuit een VPN programma. Je kan zo’n programma of app zowel op je smartphone, iPad of laptop installeren en bij ieder apparaat afzonderlijk een VPN inschakelen.

Om het programma te gebruiken, heb je een abonnement nodig. Er zijn meerdere aanbieders van VPN’s die vaak verschillende abonnementen aanbieden. Zowel betaald als gratis zijn die beschikbaar.

Schakel je een VPN in zodra je op openbare wifi bent, dan zijn niet alleen je eigen gegevens beschermd. Je gaat ook veilig om met de documenten en gegevens van je klanten, bijvoorbeeld als jullie digitaal overleggen en online in documenten samenwerken. Wel zo’n fijn idee!

De auteur van dit artikel vertegenwoordigt niet de mening of het standpunt van www.zzperworden.info, bovenstaand artikel is aanvullend op onze informatiepagina’s. Wij krijgen daarnaast geen vergoeding of commissie voor afgenomen diensten of producten die in dit artikel worden genoemd.