Categorieën
ZZP Blog

Succesvol onderhandelen als ZZP’er

Daar zit je dan bij je opdrachtgever. Na tig belletjes, mailtjes en offertes mag je aan de slag. Nu alleen nog een goede prijs afspreken. Hoe doe je dat en hoe vraag je niet te weinig (of teveel).

Bepaal je anker

Wanneer er een eerste prijs of bod op tafel ligt vormt dit meestal het uitgangspunt voor de eindprijs. Hoe absurd hoog of laag deze prijs ook is. Het kan in veel situaties dus handig zijn om zelf een eerste prijs te noemen. Zo bepaal jij het uitgangspunt (anker) en kun je naar je eindprijs toewerken.

Geef je wel of geen korting?

Het geven van korting is een gevoelig onderwerp. Vaak stelt je klant dit aan de orde omdat hij het gevoel wil hebben een goede deal te hebben gesloten. Hou dan liever wat anders achter de hand dan een korting op je prijs of tarief. Bijvoorbeeld het achterwege laten van reiskosten (zat al in je tarief?). Of een gratis scan bij een volgende opdracht. Zo zijn er meer zaken te verzinnen die je niet direct in je portemonnee raken.

Kosten en Opbrengsten 

Je opdrachtgever spreekt meestal in termen als ’kosten, kostbaar, duur, uitgaven etc.’ als het over je tarief gaat. Probeer hier op te reageren door aan te geven wat je voor je opdrachtgever kunt besparen of opbrengen. Dit moet je goed voorbereiden en zoveel mogelijk in harde euro’s uitdrukken. Opdrachtgever: ’Als ik al uw uren optel kost u mij € 5.000 voor dit project’ Jij: ’Gelukkig kan ik voor u meer dan € 10.000 besparen door…’

Appels en Peren 

Wanneer je een tarief van een collega ZZP’er voor de voeten geworpen krijgt, wees dan alert. Natuurlijk mag je wat arrogant reageren door te zeggen ’ik weet wat IK waard ben’. Je kunt het ook minder persoonlijk maken door eventuele verschillen zichtbaar te maken. Weet dus goed wat er wel/ niet in jouw tarief zit inbegrepen. En op wat voor basis (vaste prijs/ regie) en andere condities.

Haaaastige spoed

Het einde van je gesprek. Je bent enthousiast en mag voor je opdrachtgever aan de slag. Snel worden de puntjes op de i gezet en worden de laatste voorwaarden besproken. Eenmaal thuis, op kantoor blijk je toch wat belangrijke zaken over het hoofd te hebben gezien. Daarom:

  • Vat aan het einde van het gesprek de gemaakte afspraken samen;
  • Laat je niet verleiden tot een laatste korting;
  • Maak je deal concreet: ’hebben we nu een overeenkomst?’ Of ’wat moet ik nog doen om de opdracht te krijgen?’
  • Spreek eventueel af om een samenvatting van het gesprek te maken.

Als de opdracht uitblijft

Blijf niet te lang wachten tot de klant jou belt als je niet direct (tijdens een gesprek) de opdracht sluit. Bel gerust na een week nog eens terug en informeer hoe het ervoor staat. Probeer te achterhalen of je potentiele klant meerdere lijntjes heeft uitstaan en wat voor hem de doorslag geeft. Toon ook je enthousiasme ‘Ik heb er enorm veel zin in’ of ‘het lijkt me geweldig om dit project voor uw bedrijf te doen’.