Een onderneming heeft geld nodig zoals een mens zonder bloed niet kan leven: geld zorgt ervoor dat de boel blijft draaien en gezond blijft.
‘Geld maakt gelukkig’ is een serie van 3 delen over het belang van een gezonde cashflow voor een ondernemer. Vandaag deel 1: Inzicht in je geldstromen.
Als ZZP’er of kleine MKB’er is voldoende liquiditeit van levensbelang. Het zal niet de eerste keer zijn dat een gezonde onderneming met een sterke dienst of product ten onder gaat door financiële problemen. Voldoende geld in je bedrijf zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op je werk, op je opdrachtgevers en het binnen halen van nieuwe klanten.
Grip op je geld
Wanneer je financiële huishouding dus op orde is geeft dat een hoop rust op veel fronten. Om dit te bereiken moet je beginnen bij het begin: een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven en de momenten dat deze sterk van elkaar afwijken en leiden tot een mogelijk tekort aan liquiditeit.
Misschien heb je wel eens een budget of begroting gemaakt voor je onderneming. Je zet dan je verwachte omzet uit in de tijd, meestal per maand voor 1 jaar. Onder je omzet komen je (uitgesplitste) kosten te staan en als je beide van elkaar aftrekt levert dat je bedrijfsresultaat op.
In excel kun je dit simpel in een sheet zetten en heb je een handig hulpmiddel om je verwachte resultaat voor een jaar zichtbaar te maken. Veel ZZP’ers stoppen hier en zijn al blij als ze dit inzicht hebben. Ze denken hiermee ook een beeld te hebben van hun geldstromen in hun bedrijf. Dit is echter niet juist, wanneer je dit wilt (en je wilt dit!) dan moet je een liquiditeitsbegroting maken. Deze begroting geeft inzicht in je liquide middelen (=geld dat je direct tot je beschikking hebt).
Inzicht in je cashflow: de liquiditeitsbegroting
Je inkomsten zijn niet geleidelijk over iedere maand verdeeld, en veel uitgaven zeker ook niet. Ga maar na: je verzekeringspremie’s, huur, de aanschaf van een computer of ander bedrijfsmiddel smeer je uit in je begroting, maar het betaalmoment (de werkelijke uitgave) is op een ander tijdstip. De momenten dat je geld uitgeeft en de momenten dat je daadwerkelijk inkomsten hebt, maak je inzichtelijk met de liquiditeitsbegroting. Zo zie je het verloop van je bankrekening en zie je ook aankomen wanneer je geld tekort komt.
Overzicht van je inkomsten
Wanneer je je inkomsten in je liquiditeitsbegroting zet moet je rekening houden met de betalingstermijn van je klant en de momenten dat je factureert. Doe je dit periodiek (wekelijks/ maandelijks) of naar rato van de voortgang van je opdracht of heb je ‘oplever-momenten’ waarop je een factuur stuurt? Dit is allemaal van invloed op het moment dat je je geld binnen krijgt.
Wanneer je een betalingstermijn van 30 dagen hebt en per maand factureert kan het minimaal 2 maanden duren voordat je je eerste betaling van die klant binnen hebt!
In je liquiditeitsoverzicht zet je dus per maand of periode de daadwerkelijke (verwachte) ontvangst van de betalingen van je facturen (inclusief de BTW). Zo word je bijvoorbeeld niet verrast door minder inkomsten in de maanden na de zomervakantie (waarin je waarschijnlijk niet gefactureerd hebt).
Overzicht van je uitgaven
Zoals gezegd moet je niet alleen weten wat je kosten zijn maar vooral inzicht hebben in je uitgaven (het moment dat geld je bedrijf daadwerkelijk verlaat). Wanneer je een investering doet zul je de afschrijving misschien netjes spreiden over een aantal maanden/ jaren. Het moment van aankoop zorgt echter voor de werkelijke betaling en afname van je liquiditeit.
Daarnaast zijn er vaste uitgaven (verzekeringen, huur, vergunningen, belastingen etc.) waarvan het nuttig is om deze in je liquiditeitsbegroting op te nemen. Vaak komen deze op een zelfde moment in het jaar en kun je een eventueel geldtekort voorzien en hier op anticiperen.
Een echte ‘liquiditeitskiller’ is de BTW afdracht die vaak voor problemen zorgt. Je ontvangt de betaling van je facturen incluisief de BTW die je meestal per kwartaal moet afdragen. De daadwerkelijke afdracht van BTW in januari, april, juli en oktober zorgt voor een hap uit je liquide middelen. Deze kun je ook voorzien in je begroting door de BTW bedragen per kwartaal apart bij elkaar op te tellen en als uitgave in de genoemde maanden te plannen.
Conclusie
- Maak in Excell een budget om inzicht te krijgen in je omzet-kosten=opbrengst;
- Maak daarnaast een liquiditeitsbegroting om inzicht te krijgen in je daadwerkelijke inkomsten (wanneer je het geld ontvangt en op je rekening hebt) en je uitgaven (wanneer het je rekening verlaat);
- Vervolgens kun je per maand het saldo zien van inkomsten en uitgaven en voorzien wanneer er een tekort is.
Volgende week in deel 2: Hoe hou je je inkomsten in de greep