Categorieën
ZZP Blog

Je eigen micro-onderneming starten

Veel ZZP’ers verhuren zichzelf op urenbasis aan opdrachtgevers of nemen een project of opdracht aan. Als je vakantie hebt, ziek bent of geen opdracht hebt drogen je inkomsten al snel op. Tijd voor je eigen ‘micro-onderneming’ !

Door op urenbasis te werken blijven je inkomsten altijd direct direct gekoppeld aan jouw arbeid. Zou het niet mooi zijn als je inkomsten kunt genereren die niet direct afhankelijk van jouw uren zijn? Die door lopen als je op vakantie bent, slaapt, boodschappen doet etc. Ik schreef hier al eerder over in mijn blog ‘Je eigen ZZP melkkoe‘. Met dit artikel wil ik verder inzoomen op het opzetten van je eigen micro-onderneming.

Wat is een micro-onderneming?

Een micro-onderneming is een online bedrijf dat meestal wordt gedreven door 1 persoon, de eigenaar. Er is geen personeel in dienst. Extra werk wordt uitbesteed aan freelancers & ZZP’ers. Door de geringe omvang en extreem lage kostenstructuur is de winstgevenheid hoog. Er moeten echter wel vaak veel uren in worden gestopt voordat dit bereikt wordt.

Voorbeelden van micro-ondernemingen

Er zijn een aantal typische voorbeelden van branches en vormen van micro-ondernemingen:

Webshop
Een aantal jaar gelden was het nog (technisch) moeilijk om een webshop te starten. En erg kostbaar. Tegenwoordig wordt het succes daarvan niet meer bepaald door dat soort zaken. Binnen een paar minuten kun je een webwinkel online hebben. Compleet met betaalsysteem en verzendopties.

Voordeel: makkelijk op te zetten zonder grote investeringen.
Nadeel: Erg veel aanbod, lastig om je te onderscheiden.
Succesfactor: vind een ultra-niche waar je je volledig op richt.

E-books
Met de opkomst van Ereaders en tablets neemt de hoeveelheid gedrukte boeken enorm af. Daarmee is het ook veel eenvoudiger geworden om een (E)boek te maken en te publiceren. Wanneer je waardevolle kennis hebt die voor jouw doelgroep interessant is, kan dit een interessante verdienmogelijkheid zijn.

Voordeel: met zeer geringe kosten op te zetten.
Nadeel: tijdsintensief en groot aanbod.
Succesfactor: killer-content en voldoende kanalen om je boek te verspreiden.

Online training
Bezit je waardevolle kennis of ervaring? Deel deze dan via een betaald trainingsprogramma. Met Ebooks, video’s, cursussen, webinars of 1-op-1 (Skype) sessies kun je je kennis delen en te gelde maken.

Voordeel: Interessante, terugkerende verdienmogelijkheid die oneindig uitbreidbaar is.
Nadeel: tijdsintensief en (kennis)investering benodigd in benodigde tools.
Succesfactor: echte niche, praktische kennisdeling en didactische vaardigheden vereist.

Affiliate
Veel aanbieders van produkten en diensten bieden de mogelijkheid om als affiliate actief te worden. Je krijgt dan een fee of percentage als je een produkt of dienst van die aanbieder verkoopt. Dit kan op je eigen website, via een nieuwsbrief of social media.

Voordeel: Oneindig produkt en dienstenaanbod zonder investeringen en (koop)afhandeling.
Nadeel: veel SEO kennis vereist om bezoekers en klanten te trekken.
Succesfactor: kies affiliate produkten die passen bij jouw kennisgebied.

Wederverkoop
Door (weder)verkoop van iemand anders zijn produkten kun je ook een bron van extra inkomsten genereren. Dit ligt dicht tegen affiliate aan. Bij wederverkoop gaat het echter vaak om produkten die je naast je eigen assortiment aanbiedt. En daarmee een aanvulling zijn.

Voordeel: lage investering, toegang tot oneindig assortiment.
Nadeel: let goed op de commissieregelingen
Succesfactor: goede band met je leverancier

Hoe zet je een micro-onderneming op?

Iedere micro-onderneming begint met een goed, of beter gezegd briljant idee. Je zult op zoek moeten naar een concept dat -bij voorkeur- in het verlengde ligt van je eigen ervaring en kennis. Gebruik bovenstaande voorbeelden om inspiratie op te doen. Je kunt klein beginnen, dus naast je huidige ZZP werkzaamheden of je springt er volledig in. Hoe dan ook zal de grootste investering je eigen tijd zijn. Realiseer je ook dat wanneer je klaar bent met je ‘productontwikkeling’ het grootste en moeilijkste deel begint: het promoten van je micro-onderneming en het vinden van klanten.

Voor- en nadelen van een micro-onderneming

Tot slot zal ik de voor- en nadelen van je eigen micro-onderneming op een rij zetten:

Voordelen:

  • Geen tot lage investeringen
  • Weinig risico
  • Geen afhankelijkheid
  • Makkelijk op te zetten

Nadelen:

  • Makkelijk te kopiëren
  • Je werkt meestal alleen
  • Echte niche vinden is lastig
  • Je moet er vaak 24/7 mee bezig zijn

Wat zijn jouw ervaringen met een micro-onderneming? Laat je reactie hieronder achter!