Categorieën
Klanten

Waar vind ik opdrachten als ZZP’er?

Sommige ZZP’ers hebben het geluk van een vliegende start en beginnen met een gevulde orderportefeuille of één of meer klanten die projecten hebben toegezegd.

Gewoonlijk moet je als starter zelf aan de slag om die eerste belangrijke opdrachten binnen te halen! Hiervoor kun je verschillende ingangen bedenken.

Zet je netwerk in!

Kijk eens in het adresboek van je mobiele telefoon, je zult verbaasd zijn hoeveel mensen je direct of indirect kent. Vertel aan iedereen die het horen wil dat je een eigen bedrijf gaat starten en wat globaal je plan is. Een visitekaartje is zeer waardevol in dit stadium. Vergeet ook niet om je plannen bekend te maken via social media als LinkedIn, Facebook en Twitter. Pas je profiel aan en neem actief deel aan online-netwerksites. Maar wees hier wel zorgvuldig mee en zorg dat je visitekaartje geen spam wordt! Je zakelijke netwerk kan je uiteraard ook verder helpen. Maak dus ook hier zoveel mogelijk je ZZP plannen bekend.

Let goed op bij freelance opdrachten binnen het netwerk van je vorige werkgever. Meestal staat er een concurrentiebeding in je arbeidscontract. En een goede verstandhouding met je vorige werkgever is natuurlijk belangrijk. Jullie komen elkaar vast nog eens tegen of misschien huurt hij jou in de toekomst in.

Online klanten vinden

Je zult op deze website veel artikels tegenkomen die je helpen om als beginnende ondernemer klanten te vinden. Dit is vaak een lastig onderdeel van het ondernemerschap. Als je creatief bent en doorzet zijn er echter legio mogelijkheden om ook jouw klanten te vinden. Een goede start zijn de online platforms waar je als ZZP’er opdrachten kunt vinden. Wees kritisch op welke je je inschrijft en zorg voor een goed profiel. Denk hierbij goed na over hoe je je onderscheidt en werk actief aan je persoonlijk merk als ZZP’er.

Bemiddeling, intermediairs en tussenpersonen

Veel (startende) ZZP’ers maken gebruik van ZZP bemiddeling. De bemiddelingsbureaus , detacheerders en matchingsites op internet kunnen een goede aanvulling zijn op je eigen netwerk en zijn zeker waardevol als je net je eigen bedrijf begint. Maak duidelijke afspraken over de kosten die het bureau rekent voor je bemiddeling. Je uurtarief zal vaak lager zijn wanneer je freelance opdracht via een bureau loopt. Het grote voordeel is natuurlijk dat de bureaus de acquisitie voor je regelen en in veel gevallen je uren voorfinancieren. Let op dat je niet te afhankelijk wordt van deze bureau’s en werk ook altijd zelf aan je acquisitie.

Telefonische acquisitie doen

Geen favoriet tijdverdrijf voor veel ondernemers maar het blijft nog steeds een beproefd middel. Door telefonisch acquisitie te doen kun je een mogelijk geinteresseerde direct spreken en bij hem of haar je diensten aanbieden. Het is enerzijds tijdintensief omdat je veel belletjes moet doen voordat je een potentiele klant aan de lijn hebt. Anderzijds is het erg efficient omdat je vanachter je telefoon op een goedkope manier veel bedrijven kunt benaderen. Zorg bij deze vorm van acquisitie voor:

  • Een actuele, relevante bellijst met bedrijven, telefoonnummers en contactpersonen;
  • Een korte, goede pitch die je kunt vertellen als je de juiste persoon aan de lijn krijgt;
  • Een lijst met mogelijke tegenwerpingen waar je een weerwoord op hebt;
  • De juiste setting en flow zodat je een aantal uur achter elkaar kunt bellen.

Een online publiek opbouwen

Een lange weg waar je doorzettingsvermogen voor moet hebben: het opbouwen van een online publiek die naar jouw boodschap luistert. Dit kan een website zijn, een Twitter-account, een Facebook pagina, een Linkedin groep, een Youtube kanaal etcetera. In wat voor vorm dan ook bedoelen we hier een platform, of een podium waarop je je kennis etaleert en in gesprek gaat met je doelgroep (je publiek). Dat is de meest innige relatie die je kunt hebben met een prospect en vanuit die relatie kun je de stap maken naar een verkoop van je dienst of product.

Cross-selling en upselling

Vaak over het hoofd gezien, maar een belangrijke bron van nieuwe opdrachten: je bestaande klanten of je ex-klanten. Zij kennen je, weten wat je te bieden hebt en de drempel is laag om hen te benaderen. Zorg dat je op een goede manier een opdracht afrondt bij een klant, hou de deur open voor een vervolg-opdracht en zorg dat je contact houdt.