Categorieën
ZZP Blog

Ben jij een (online) expert in je vakgebied?

Wanneer je als ZZP’er online je expert status wilt vestigen werken de standaard SEO trucjes niet meer. Het gaat steeds meer om reputatie en kwalitatieve content.

Ik herinner me een vriend met een grote droom. Hij wilde schrijver worden. Met de opkomst van het Internet en het bloggen zag hij zijn kans. Er was op dat moment zoveel vraag naar artikels over de meest uiteenlopende onderwerpen dat je wel gek zou zijn om daar niet op in te gaan. Het waren gouden tijden voor iemand met een vlotte pen zoals hij.

Slaafs schrijven voor Google

Maar aan die droom kwam snel een eind. Toen ik hem een jaar later terug zag opduiken, zag hij er moe en opgebrand uit. Hij had nog steeds veel werk, maar het gaf hem geen voldoening meer. De kwaliteit van wat hij schreef deed er niet toe. Het moest niet origineel zijn of goed geschreven. “Als het maar hoog scoorde in Google”, was zo wat de enige vereiste die aan zijn werk werd gesteld. Toen hij zelfs niet eens meer hoefde te schrijven maar de automatische software “mocht” gebruiken was voor hem de maat vol en stapte hij er uit.

Schrijven voor je doelgroep

Gelukkig voor mijn Amerikaanse vriend veranderen de tijden weer. Google heeft ondertussen manieren gevonden om kwaliteit te herkennen. Het wordt steeds duidelijker dat Google de inhoud van een webpagina gaat evalueren op het nut en de betekenis voor de uiteindelijke lezer. Want daar draait het uiteindelijk voor Google om: een positieve ervaring aanbieden aan de gebruiker van de zoekmachine. 

Gedaan met het volproppen van het internet met oppervlakkige en zinloze artikels. Google is vanaf nu op zoek naar content (inhoud) van hoge kwaliteit. En één van de criteria die ze daarbij hanteren is de expertstatus van de persoon of de organisatie die de content heeft geproduceerd.

Wanneer ben je eigenlijk een expert?

Een expert is iemand die kennis heeft binnen zijn of haar vakgebied. Een expert weet waarover hij/zij spreekt en mensen hebben ook vertrouwen in wat hij/zij zegt. Soms hangt die expertstatus samen met behaalde diploma’s en getuigschriften. Vooral wanneer het gaat om gezondheid kijken mensen toch vaak naar of er wel “dokter” bij de naam staat. Ook wanneer het om financiën gaat is een erkenning van één of andere instantie vaak belangrijk om het vertrouwen te winnen.

Toch is het geen exacte wetenschap. Mensen kunnen ook een expert zijn vanwege levenservaringen of kennis die op andere manieren verworven werd. Of je al dan niet een expert bent, ligt meer in de beleving van de mens die op zoek is naar informatie dan in uiterlijkheden.

Onbewust stelt deze zoekende mens zich een aantal vragen:

  • Weet deze persoon waarover hij praat?
  • Kan ik hem vertrouwen?
  • Wordt hij ook door andere mensen aangeraden?

Online reputatie en experts

Online werkt dat identiek. Elke webpagina heeft een bepaald doel. Om een hoge kwaliteitsscore te krijgen, is het belangrijk dat de inhoud van de pagina dat doel dient. De vraag is dus of er genoeg expertise aanwezig is om dat soort inhoud te kunnen publiceren.

Ook Google gaat dit rijtje af om te bepalen of de informatie die gepubliceerd werd van een expert afkomstig is of niet.

Als het gaat om medische of financiële pagina’s, zal Google een officiële erkenning belangrijk vinden. Studies, getuigschriften, erkenningen, enz. kunnen dan nuttig zijn. Op andere vlakken gaat Google er van uit dat de ervaring net zo belangrijk is.

Een voorbeeld, Sandra:

Sandra heeft jaren professioneel golf gespeeld op hoog niveau. Dat heeft zij echter moeten opgeven omdat ze steeds ontstekingen opliep in knieën en ellebogen en geen enkele dokter die haar werkelijk kon helpen. Ze geraakte volledig gefrustreerd en begon zelf naar een oplossing te zoeken.

Wanneer zij er naar zoekt op Google vindt zij een overvloed aan informatie. Maar welke informatie is nu de juiste? Ze beslist om het uit te zoeken en niet te stoppen tot wanneer zij het probleem opgelost heeft. Zij maakt een verslag van haar zoektocht en schrijft honderden artikelen over haar ziekte en haar genezingsproces.

Vooral wanneer zij de link vindt tussen haar voeding en de ontstekingen is ze niet meer te stoppen. Vandaag de dag heeft zij een druk bezochte blog met informatie over gezondheid en voeding.  

Hoewel zij geen dokter is, zal Google haar toch zien als een expert in haar domein.  Haar expertise is dan gebaseerd op levenservaring en zelfstudie.

Goed, ik ben een expert en wat nu?

Expertise is maar een deel van de puzzel. Sinds kort is Google op zoek naar kwalitatieve content en zij baseren zich daarvoor ook op wat zij aantreffen op de webpagina’s zelf. Het is niet omdat je weet wat je doet, dat je ook goede content kan aanbieden.

Nog een voorbeeld, Jan:

Jan is fitnessinstructeur. Hij volgde een hbo-opleiding Sport en Bewegen en heeft sinds 2004 een eigen fitnesscentrum. Hij is heel gepassioneerd bezig met gezondheid en bekommert zich over de fitheid van de Nederlandse bevolking. Omdat hij heel wat meemaakt in zijn centrum, kan hij veel daarover schrijven op zijn blog.  

Maar hij heeft het enorm druk. Zijn artikeltjes op de blog worden steeds korter en hij heeft ook geen tijd meer om oude informatie te herzien. Goed voor hem dat zijn centrum zo goed draait, maar in de ogen van Google gaat zijn expertstatus er op achteruit.

Wat nog meer belangrijk is naast expert zijn

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld kan je zien dat er voor Google meer nodig is dan kennis om sterke content op het Internet te plaatsen. Volgende punten zijn daarom ook belangrijk:

Positieve reputatie

De afwezigheid van een reputatie (zoals bij een gloednieuwe site) zal geen invloed hebben op de kwaliteitsscore van jouw website. Een negatieve reputatie echter wel. Als klanten of lezers negatieve feedback achter laten, kan die meespelen in de beoordeling. Ook negatieve feedback elders op het internet zal jouw score beïnvloeden. Klantvriendelijkheid, bereikbaarheid en goede dienstverlening zijn dus, naast expertise, ook doorslaggevende kwaliteiten.

Uitgebreide informatie en content

Afhankelijk van het type website, zal de hoeveelheid aan kwalitatieve informatie ook belangrijk zijn. Een nieuwssite met slechts enkele artikels zal niet gezien worden als kwalitatief. Een tandartsenpraktijk die de moeite heeft gedaan om enkele interessante artikels te plaatsen, scoort dan weer hoger. 

Goede design

Google vindt het belangrijk dat het design van jouw website zijn doel dient. Dus ook hier weer geen vaste regels. Ook moet het niet noodzakelijk “mooi” ogen. Jouw website heeft een bepaald doel. Het design moet in functie staan van dat doel. 

Regelmatige updates

De informatie op een website moet aangepast zijn aan een veranderlijke werkelijkheid. Voor een restaurant zullen die updates sporadisch zijn. Voor een blog die de nieuwste marketingtrends beschrijft zijn dagelijkse updates geen uitzondering.

Als je deze informatie bekijkt, zal je gaan beseffen dat het steeds moeilijker wordt om Google te “belazeren”. Het is zelfs duidelijk dat Google niet langer alleen nog vertrouwt op machines om content te beoordelen. Zij hebben nu ook mensen in dienst die volgens bepaalde richtlijnen gaan bepalen wat goede content is. Je kan deze richtlijnen doorlezen voor een goed inzicht.

Checklist voor schrijven als een expert

  • Geef je medisch advies, zorg dan voor mensen in je organisatie met de juiste medische achtergrond.
  • Toch kan ook iemand zonder medische achtergrond voldoende expertise hebben als het gaat om persoonlijke ervaring.
  • Zorg dat je content uniek en diepgaand is. Doe je eigen research om zo gedetailleerd mogelijk te kunnen schrijven.
  • Vermijd content die al overvloedig op het Internet aanwezig is en kopieer zeker nooit inhoud van een ander.
  • Check al wat je online zet. Spelling- of grammaticafouten geven jouw inhoud een lagere kwaliteitsscore.
  • Ook financieel advies moet gebaseerd zijn op betrouwbare bronnen.
  • Schrijf professioneel, to-the-point en uitnodigend.
  • Blijf steeds bereikbaar en klantvriendelijk.
  • Zorg ervoor dat de inhoud op je website altijd up-to-date is. Pas je website zo snel mogelijk aan wanneer er veranderingen zijn en bekijk oudere artikels om te zien of ze nog wel relevant zijn.

Een laatste tip

Een allerlaatste tip blijft nog steeds: schrijf voor mensen, niet voor Google; zeker nu Google blijkbaar niet alleen maar een machine is. Laat dit een stimulans zijn om betere websites te ontwikkelen, helderder te gaan schrijven en de mensen ook werkelijk te gaan informeren. Want uiteindelijk gaat het daar toch om.