Categorieën
ZZP Blog

Een vliegende start als ZZP’er

Veel startende ZZP’ers, waaronder ikzelf, beginnen in de vorm van een eenmanszaak. In de meeste gevallen willen starters hun bedrijf vanaf de grond opbouwen, maar zij vergeten hierbij vaak de lange weg die moet worden afgelegd. 

Met de overname van een ZZP onderneming is dit “probleem” echter eenvoudig te tackelen… maar hoe pak je dat aan?

De ‘normale’ start van je ZZP onderneming 

Naast enkele aantrekkelijke fiscale regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, vormde het gemak voor mij eigenlijk de belangrijkste reden om als eenmanszaak te starten. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is binnen een half uurtje geregeld en ook de administratieve verplichtingen zijn minimaal. Veel starters staan er niet bij stil dat een ZZP onderneming ook gewoon overdraagbaar is. Vaak heerst namelijk nog steeds de gedachte dat de gehele bedrijfsvoering bij een ZZP onderneming afhankelijk is van één persoon, waardoor het niet mogelijk zou zijn om het roer over te nemen. Toch is dit niet helemaal waar, vooral wanneer de complete bedrijfsvoering inzichtelijk is gemaakt is het overnemen van een ZZP onderneming zeker mogelijk.

Voordelen overname ZZP onderneming

Met het overnemen van een bestaande ZZP onderneming kun je als startende ondernemer een vliegende start maken. Zo koop je direct een bestaande klantenkring op en hoef je geen naamsbekendheid en reputatie meer op te bouwen. Op deze manier heb je al direct een (relatief) stabiele inkomstenbron en kun je je tijd aan andere zaken besteden. Te meer omdat er vaak ook al banden bestaan met leveranciers en andere partners. Vaak blijft ook de vorige ondernemer nog een tijdje bij de onderneming betrokken, waardoor je als (onervaren) starter nog kan profiteren van zijn/haar kennis, ervaring en netwerk. Op deze manier heb je dus altijd iemand om op terug te vallen tijdens de opstartperiode. Zo vergroot je de continuïteit van je onderneming dus aanzienlijk met de overname van een bestaande onderneming. Zo is de helft van alle starters na vijf jaar al gestopt, terwijl van de overnemers slechts 10% na 5 jaar alsnog stopt.

De Overnamemarkt

Uit onderzoek blijkt ook dat de overnamemarkt weer aantrekt, dit als gevolg van het grotere aanbod van bedrijven. Met behulp van het internet is het tegenwoordig vrij eenvoudig om erachter te komen welke bedrijven er allemaal te koop staan, iets dat vroeger wel anders was. Als geïnteresseerde kun je op verschillende platforms een zoekprofiel plaatsen of toegang krijgen tot een database met aangeboden bedrijven. Nadat een geschikte kandidaat is gevonden kunnen de onderhandelingen beginnen. De prijs is sterk afhankelijk van de immateriële activa als het klantenbestand, de reputatie en de naamsbekendheid, maar ook de verdiencapaciteit speelt uiteraard een belangrijke rol. Als gevolg van de crisis moeten veel verkopers tegenwoordig echter genoegen nemen met een lagere verkoopprijs, iets waar je als koper alleen maar van kunt profiteren.

Kortom, wil je als ZZP’er voor jezelf beginnen, overweeg dan zeker de overname van een bestaande onderneming. Je kunt er een vliegende start mee maken en de kans dat je na vijf jaar nog actief bent is een stuk groter. Met de komst van het internet is het alleen maar eenvoudiger geworden.