Wanneer je ZZP’er wilt worden heb je een hoop uit te zoeken en te regelen. Met onze vernieuwde checklist ‘Succesvol ZZP’erworden’ zetten we de 6 belangrijkste stappen op een rij.
Er is veel naslagwerk beschikbaar wanneer je voor jezelf wilt beginnen. Natuurlijk online: van commerciele aanbieders en overheidsinstanties als de KVK en belastingdienst. Maar ook offline in de vorm van boeken, cursussen en startersbijeenkomsten.
Het probleem daarbij is vaak de enorme brij aan informatie waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. En het vaak lastig is om de juiste ‘volgorde’ van de te nemen stappen te volgen.
Speciaal daarvoor hebben wij een praktische checklist gemaakt die je in 6 stappen helpt om van idee tot start van je bedrijf te komen!
Haalbaarheid en slagingskans
Voordat je als zelfstandige begint moet je een inschatting maken van de haalbaarheid voor jezelf. Laat je niet verblinden en leiden door succesverhalen van andere ZZP’ers of uit de media. Als puntje bij paaltje komt moet jij het zien te redden, moet jij voor klanten zorgen en ben jij verantwoordelijk voor het resultaat:
- Heb je een dienst of product waar voldoende vraag naar is?
- Kun je voor voldoende klanten zorgen en constante stroom aan opdrachten?
- Ben je in staat om tegenvallers op te vangen?
- Kun en wil je ook letterlijk alleen werken?
Natuurlijk kun je niet alles voorspellen en neem je ook een gok en risico als je voor jezelf start. Zorg in ieder geval dat het een gecalculeerd risico is en weet waar de gevaren en valkuilen zitten.
Een goede basis en fundering
Een huis stort in als de fundering niet solide is, hoe goed en mooi er verder ook is gebouwd. Dat geldt ook voor je ZZP onderneming: wanneer je op los zand begint blijft je bedrijf wankel. Wanneer je tijd besteed aan een solide basis heb je daar veel profijt van:
- Zorg vanaf dag 1 voor een goed ingerichte administratie die je snapt en inzicht geeft
- Maak duidelijke contracten en voorwaarden, dit bespaart achteraf ellende en discussie met je opdrachtgevers
- Investeer in je logo, marketing en website, niet zelf prutsen als je dit niet kunt
- Zorg dat je een buffer hebt voor je aanloop en een eventuele tegenvaller
- Maak een meerjarenplan dat niet heilig is, maar je wel richting geeft
- Werk altijd met een begroting zodat je weet wanneer je geld verdient of verliest
Helaas komt het vaak voor dat een commercieel goed idee het niet haalt omdat aan bovenstaande zaken voorbij wordt gegaan. Dat is natuurlijk eeuwig zonde!
Een leidraad en startpunt
Gebruik onze checklist als leidraad om je plannen vorm te geven en te zorgen dat je geen zaken overslaat. Veel zaken lijken triviaal en waarschijnlijk denk je ‘ja, dat is toch logisch wat hier staat!’.
Mooi, vink die punten dan snel af, maar sla ze niet over en bedenkt of je echt actie hebt ondernomen.
Onze checklist is een startpunt en helpt je hopenlijk om concreet te starten en niet alleen te blijven lezen, dubben en twijfelen!