Met een eigen blog zorg je voor unieke content en word je website beter gevonden. Wij geven je vijf tips om als startende ZZP’er succesvol te bloggen.
De waarde van een eigen blog
Een eigen blog als zelfstandig ondernemer is waardevol vanwege een aantal redenen. In de eerste plaats is een blog een etalage van je eigen deskundigheid en ervaring. Je kunt je optimaal individueel en persoonlijk presenteren als onderdeel van je eigen personal branding. Iets wat als ZZP’er uitermate belangrijk is, een potentiele klant kiest voor je diensten, maar vooral ook voor jou. Daarnaast zorgt een blog voor verse, nieuwe unieke inhoud op je website. En dat wordt belangrijk gevonden door Google en andere zoekmachines.
Waar blog je over?
Startende ondernemers zijn vaak onzeker over hun ervaring en wapenfeiten.’Waar moet ik nu over bloggen’ is een veel gestelde vraag. ‘Over jouw vakgebied, inzichten, ervaringen en tips’ is het simpele antwoord. Als je als zelfstandige je (niche)markt en doelgroep goed hebt bepaald, dan kun je gericht je boodschap uitzenden. Ook als je voor je gevoel nog geen uitgebreide ervaring hebt waarop je kunt terugvallen.
Wil je bv starten als coach op het gebied van loopbaanbegeleiding? Dan heb je vast een opleiding gevolgd, affiniteit en passie voor dit vak. Dat is de bron voor jouw blogs. Denk vanuit je potentiele klant, de vragen die hij of zij heeft en richt daar je blog op. En het liefst vanuit jouw persoonlijke visie en invalshoek.
Hoe vaak moet je bloggen?
Hoe vaker je een blogartikel schrijft hoe beter. Zo zorg je voor een snel groeiende inhoud van je website. Als ZZP’er heb je echter maar een beperkte hoeveelheid tijd. Daarnaast moet je proberen om een zekere mate van kwaliteit van je blogs na te streven. Liever één goed blogartikel per maand dan iedere week een matige. Welke frequentie je ook kiest, probeer dit in ieder geval consequent vast te houden. Zo bouw je het snelst een vaste groep lezers op.
Hoe zorg je voor lezers?
Je bent niet de enige ZZP’er die met een blog start. Het is dan ook niet makkelijk om een grote groep lezers op te bouwen. Verwacht niet binnen enkele weken een groot publiek. Je zult echt gedurende een lange periode (6-12 maanden) moeten bloggen voordat je resultaat hebt. Enkele tips die kunnen helpen:
- wees origineel met je blogs en blijf dicht bij je eigen persoon en vakgebied;
- trek voldoende tijd uit om je blog te schrijven en probeer dit luchtig, to the point en krachtig te doen;
- probeer een gastblog te plaatsen op een goed bezocht blog binnen je niche;
- gebruik social media en een nieuwsbrief om mensen attent te maken op nieuwe blogposts.
Hoe leidt een blog tot omzet?
Uiteindelijk moet je blog een doel hebben. Naast het etaleren van je kennis, ervaring en misschien wel opinie ben je op zoek naar (meer) omzet. Sluit je blogs dan ook af met een duidelijke ‘call-to-action’: verbind je dienstverlening aan het onderwerp, roep op tot inschrijving op je nieuwsbrief of een andere actie die bij jou past.