Categorieën
Voorbereiding

Wat is je specialiteit en onderscheidend vermogen?

De meeste ZZP’ers kiezen ervoor om op uurbasis te werken. Dit vraagt om specialiteit en deskundigheid in je vakgebied. Hoe zorg je dat je je voldoende onderscheidt van je concurrenten?

Jouw specialiteit en toegevoegde waarde

Immers, jouw opdrachtgever verwacht van jou snelle en goede resultaten. Probeer uit te vinden wat jouw specifieke toegevoegde waarde is. Dit kan een specifieke vaardigheid zijn maar ook je ervaring telt mee.

Vervolgens moet je dit ‘hard’ zien te maken en kunnen overbrengen op je toekomstige opdrachtgevers. Ervaring en deskundigheid zijn immers je twee sterkste verkooppunten.

Het is hierbij niet zozeer van belang dat je iets ‘unieks’ kunt, maar dat je veel kennis en ervaring hebt van je vakgebied. Dit kan ook een bepaalde niche zijn of een specifieke competentie. Daarbij gaat het bij het toevoegen van waarde ook over het oplossen van een probleem van je klant waarmee je je onderscheid van je concurrentie.

Echte waarde of holle frase?

‘Ik bied toegevoegde waarde voor mijn klant’ wordt al snel een leeg begrip als je hier niet oprecht invulling aan geeft. Welk probleem van je klant los je op? Bespaar je geld of tijd voor je klant? Of breng je een specifieke vaardigheid of inhoudelijke kennis die je klant niet in huis heeft? Dit moet je hard en tastbaar zien te maken zodat je klant voor jou kiest.

Je kunt ook al waarde toevoegen in een eerder stadium door kennis te delen, expert-tips te geven en nieuwe ontwikkelingen binnen je vakgebied te delen. Op die manier bevestig je je expert status en laat je zien aan toekomstige klanten wat je waard bent.

Durf een keuze te maken

Een belangrijke overweging die je in deze oriëntatiefase moet maken is dus of je kunt benoemen waar je goed in bent en hoe je onderscheid kunt maken ten opzichte van je concurrentie. Dit kan ook helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen en de stap naar het ZZP-schap te zetten. Of om nog even te wachten en meer ervaring of kennis op te doen. Beide keuzes zijn goed, zolang je ze maar bewust maakt!

Wat is jouw startpunt?

Bepaal voor jezelf waar je startpunt als zelfstandige ligt. Dit kan een gevuld CV zijn, een portfolio met aansprekende projecten of een aantal specifieke klanten waar je voor gewerkt wilt hebben. Door dit concreet te maken kun je ook de acties en je eigen ‘roadmap’ bepalen naar je start als ZZP’er.

“Ik heb me voor verschillende werkgevers ingezet als consultant op verkeerskundig gebied. Daar heb ik een enorm netwerk mee opgebouwd. Ik ben er de laatste tijd achter gekomen dat netwerken en mensen & ideeen verbinden mij het beste ligt. Nu doe ik dat als Freelancer en word ik specifiek voor die zaken ingehuurd.”

Edwin, 28 jaar – ZZP Verkeerskundige